Redekurve til gærdesmutter

Gærdesmutter, de små frække fyre/fyrinder med strithaler og den – i forhold til størrelsen – enorme sangstemme, har vi ret mange af i haven. Der må gerne være flere. Derfor har vi nu sat nogle redekurve op rundt omkring i buskadset.

Det er redekurve specielt beregnet til gærdesmutter.

Hos Fugle og Natur kan man læse: ‘Gærdesmuttens yngletid begynder som regel i april, hvor hannen bygger indtil flere reder i sit territorium. Hunnen vælger dernæst imellem dem og forer den valgte rede med fjer. Det færdige resultat er en solid, rund rede formet af blade, mos, græs og andre planterester, og godt foret med fjer.’

Redekurven er derfor kun starten. Når de flytter ind, bliver rederne foret godt med fjer, med hundehår, hestehår, mos og alt, hvad de ellers kan finde at gøre  reden lun og tæt med. Vi har flere gange set helt hjemmebyggede reder, og vi har været imponerede af de fine bygningsværker.

Her er det en sangerrede, vi fandt, da vi beskar vores dronningebusk.

Nu håber vi, gærdesmutterne vil flytte ind og indrette sig i redekurvene. Det er ikke meget, vi kommer til at se til dem, når først det grønne springer ud. Gærdesmutten sætter pris på sit privatliv. Redekurvene er anbragt dybt inde i vildnisset på skrænten mellem haven og marken.

Men vi kommer til at se dem smutte rundt i haven, og vi kommer til at nyde, at de fortrinsvis spiser insekter. En spist myg er en god myg.

God mandag.

P.S. Der kommer snart en opdatering om Fie og Rosie. Vi venter lige den sidste uge af ‘prøveperioden’. Men bare rolig – Fie bliver under ingen omstændigheder aflivet. Det ved jeg, der er flere, der har været bekymrede for – både fra kommentarer her, på mails og på messenger. Det kommer ikke til at ske.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Redekurve til gærdesmutter”

 1. Hvor er de fine de reder. Dem vil jeg ind at bestille. Jeg elsker fuglene i haven og gør meget for at de skal få lyst til at være her.
  Det bedste du skriver i dit indlæg idag, er dog at Fie ikke skal aflives ❤️. Jeg har slet ikke turdet spørge.
  Glæder mig til at læse mere om de dejlige hunde 🤗
  Rigtig god aften kære Karen.

  Masser af knus herfra
  Lone

  Like

  1. Man kan også gøre meget for, at fuglene har det godt i haven. Blandt andet må man ikke være for hård til at rydde op. Det kan vi jo sagtens sige, når vi har en tønde land som have, men et par rodede hjørner er guf for fuglene.
   Der kommer en hunderapport i slutningen af måneden 🙂
   Knus, Karen

   Like

 2. Om vi har gærdesmutter aner jeg ikke noget om vores Have er Katte territorium for flere af de Stuetigere fra nabolaget
  God Mandagsdag til Folk og Fæ i og omkring Skivholme
  men Redekurvene er flotte

  Like

 3. Jeg er bare nysgerrig efter at vide, hvor man får fat i de søde redekurve?
  Du har en dejlig blog – følger med hele tiden.
  Mvh
  Jette

  Like

 4. Hvor har du købt den fine rede? Vi har gærdesmutter, så jeg giver gerne en hjælpende B&B-hånd.
  Tak for foreløbig opdatering om Fie-musen – jeg krydser fortsat fingre 😉
  Kh Lisbeth

  Like

Der er lukket for kommentarer.