Påskeklokker i bar figur – årets første rigtige havearbejde

Bladene fra sidste år, der har givet læ til påskeklokkernes knopper, skal tages væk nu, hvis man ikke allerede har gjort det.

Ja, det burde nok være sket i sidste uge, for bladene havde fået nogle af de grimme, sorte pletter. Det er en svamp, de får, og derfor skal bladene væk, inden de smitter blomsterne. De ser så ubeskyttede ud, når de står der på deres stængler og nikker med de fine blomsterknopper. Det er jo koldt derude uden dynejakke. Men de klarer det. Sidste år fjernede jeg også bladene i februar, og der blev det koldt i marts. Alligevel så det sådan her ud i april.

Der kommer rigtig mange blomster igen i år. Den hvide, der ellers har pebet lidt, kommer også fint i år.

Og den rosa, der er den med præstekraven,

står klar med et helt præstekollegium på vej.

Når jeg ser dem stå der i deres bed ved siden af bagtrappen, tænker jeg, at der skal flere af dem i havens bede – ja over det hele. Meeeen – hvor mange mon? Det er koldt for fingrene at klippe blade i februar, så et dagsværk skal det heller ikke udvikle sig til. Og vi ser dem jo så fint, når vi går ud og ind mange gange om dagen.

Det er altid en balance, og jeg vil tro, at alle haveglade i hver sæson tænker: ‘Dem må vi have flere af! ‘

Uanset om det er i tiden for vintergækker, påskeklokker, roser eller rododendron.  Vi vil have flere – mange flere! Det er anskaffelsesgenet og overdådighedstrangen, der virrer med hovedet.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Påskeklokker i bar figur – årets første rigtige havearbejde”

 1. De er virkelig så utrolig smukke Karen.
  Mine kommer ikke ret godt. Købte en del sidste efterår.
  Har husket det med ikke at sætte dem dybt. Men det er som om kun de hvide kommer men ikke de rosa…..
  Du skriver klippe dem i februar. Hvad mener du med det. Jeg må lige søge viden :))))))

  Knus
  Charlotte

  Like

  1. Klippe bladene væk, så de ikke får svampesygdomme, Charlotte. Som på billedet, hvor kun blomsterstænglerne står tilbage 🙂 Prøv eventuelt også at give dem lidt kalk, hvis de ikke trives.
   Knus, Karen

   Like

 2. De første mange år, fjernede jeg først blade, når de var meget gamle og både blomster og de næste blade var godt i gang. Jeg vidste nemlig ikke, at de skulle fjernes. Det gik fint. Planterne vidste det åbenbart heller ikke.

  Like

   1. Det er helt sikkert en balance, der er svær: ‘Skal’ og ‘orker’ på hver sin vægtskål. Det samme gælder egentlig alt andet i haven: Jorden skal endelig være xxx, må KUN beskæres i xxx. Ofte går det godt.

    Like

 3. I år vil jeg prøve at lade være med at klippe de gamle blade af eller i hvert fald kun dem der lige stritter ud på en gang. En af mine veninder gør det aldrig og hendes blomster ser fine ud. Hun siger at de gamle blade nærmest klasker sammen og holder ukrudtet væk, så snart de nye blade kommer frem. Jeg plejer at fylde en trailer med blade hvert år så det er virkelig et stort arbejde at få alle dem væk.

  Like

  1. Du har jo også virkelig mange – som i rigtig, rigtig mange. Hvis det går, er det godt, og hvis det ikke går, må du jo bare klippe blomsterne af også og så være klar til, at de først kommer igen næste år. Værre er det jo ikke 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.