Målepinde i februar

Månedens ‘målepinde’. Målepindene er de ting, der gentager sig hvert år på cirka samme tid, og som viser os – hvis vi skulle være i tvivl – hvor i året vi er.

I februar er den vigtigste målepind, at det endelig kan mærkes, at det bliver lysere.

Februar er løgplanter inde, og primula på bordet.

Og det er i februar, at hvidløgene spirer i køleskabet.

Det gør de altid på den her årstid. Man kan smide dem på komposten, eller man kan lave de lækre hvidløgsspirer som grønt drys til salaten.

Bare skil løgene ad i fed og sæt feddene tæt sammen i bunden af en lille skål. Hæld lidt vand ved – bare lidt i bunden af skålen – og vent et par dage. Det er utroligt, så hurtigt de vokser.

Februar er også måneden for fastelavnsboller. Jeg kan bedst lide de gammeldags med cremefyld, men dem med fyld af marcipanremonce er nu heller ikke så ringe. Og med lidt af hver slags fyld i? Kun endnu bedre.

Og så er der pandekagedagen – noget jeg engang troede var endnu en af de der moderne dage, men som faktisk er en meget gammel tradition, jeg bare ikke havde hørt om før. Måske er det, fordi den stammer fra England. Men lad os bare tage dem til os – alle de glædelige dage fra verden omkring os.

Ude er det vinter en tid endnu. På en god dag kan man rydde op i drivhuset (Igen… Det er som om drivhusrod skaber sig selv…), men ellers er havens aktiviteter mest begrænset til at købe frø og drømme om sommerens frodighed.

Noget helt andet, der kræver opmærksomhed i februar er stueplanterne. De begynder at mærke lyset, og nu vil de gerne have ny jord og gødning. Gør det nu, og stueplanterne vil blive noget så glade, at selv en svigermors skarpe tunge kan blomstre.

I februar er det tid til at så chiliplanter. De kan være længe om at spire, og de vokser ret langsomt i starten. Så vil du have chili til jalapeno jam eller til de lækre, runde ungarsk rund fyldt med Philadelphia, er det ved at være tid.

Når man sådan tænker efter, er der da en del, der skal nås i årets korteste måned?

God februar.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Målepinde i februar”

 1. Men i år er både fastelavnsmandag og pandekagedagen i marts 🙂det skal nu ikke afholde mig fra at spise begge dele i februar

  Like

 2. Syntes jeg kan huske den svigermors blomst dufter så dejlig eller tagerjeg forkert.
  Har ikke set den imange år.

  Like

  1. Den dufter rigtig dejligt. Lidt tungt og honningagtigt, men ikke så meget, at man ikke kan være i stuen for den. Da min blomstrede første gang, havde jeg aldrig set sådan en i blomst før 🙂

   Like

 3. Ja, både af sysler og aftaler – jeg lavede også min februarliste på bloggen igår, og de sidste 26 dage får da ben at gå på ☺️. Fastelavnsbollen ser i øvrigt såå god ud.😍
  – A

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: