Kyndelmisse

Dagene længes, vinteren strenges… Det er blevet februar, og det er Kyndelmisse. Kjørmes Knud. Midvinter. I vinterens dyb med naturen i dvale.

Det er den dag, hvor man siger, at hvis det blæser så meget, at atten kællinger ikke kan holde den nittende, bliver det tidligt forår.

Uheldigvis er det helt vindstille hos os. Men som før sagt: Det betyder uheld at være overtroisk, så pyt – det går nok ikke så galt.

Det er den dag, hvor man tog lys med i kirke for at få dem velsignet af præsten. Lysene kunne så bruges, når der var brug for ekstra guddommelig intervention – ved sygdom i familien for eksempel.

Det er også den dag, hvor man siger, at man skal have halvdelen af vinterfoderet til dyrene tilbage for at have nok, til der igen er frisk græs.

 

Og så er det den helt rigtige dag, til at synge sig en lille februarsang om erantis, om vintergækker og om foråret, der – selvom man ikke kan se det – er næsten lige om hjørnet.

Februarkulden har lukket sin ring.
Himlen har sne i sin dyne.
Grå silhuetter, der lister omkring,
spejder: Er tøvejr i syne?
Gennem sneen flammer som ild
første erantis! Måske faret vild?
synger sin februarsalme.

Så lad os vente tålmodigt med dem,
snart lufter foråret tøjet,
giver den trætte et kys og et klem,
himlen får lysglimt i øjet.
Dagen strækkes mer end i går,
før vi ved af det, blir vinter til vår.
Solsorten synger sin salme.

Rigtig god kyndelmisse.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Kyndelmisse”

 1. Smukt skrevet. Meget Karen.
  Det er nemlig en svundet tid er det.
  Jeg sad netop og skrev et kapitel i torsdags om denne dag.
  Synd den er blevet afskaffet for det var en skøn fest dag tror jeg.
  Og ja jeg er max overtroisk :)))))))))

  Klemmer og dejlig søndag
  Charlotte

  Like

  1. Uha, Charlotte – det betyder uheld 😀 Jeg synes, det er dejligt, at vi overtager en masse festdage fra udlandet. Men vi skal ikke glemme vores egne i skyndingen. Jeg må ind og læse dit indlæg om Kyndelmisse. Er lidt bagud på læsefronten.
   Kh, Karen

   Like

 2. Hej Karen. Det er Februar allerede. Jeg lægger mærke til lyset og nyder at det ikke mere er helt mørkt når jeg er hjemme fra job 16.30. Kyndelmisse – vejrvarsler – forår kommer uanset hvad. jeg ser tegn på, at alle løgblomster titter op flere steder. Vintergækkerne er ikke heltså langt fremme som dine og viser deres hvide skørt, men jeg bor også i Nordsjælland. Vi er ofte 14 dage bagud på denne årstid end andre steder i landet. Kong Vinter holder stadig fast her – der var stadig frost i jorden.
  God lørdag

  Like

  1. Her er der også frost, og i dag har det været det smukkeste, kolde solskinsvejr. Vinteren kan være noget så dejlig – især nu, hvor lyset så småt er ved at vende tilbage. Jeg nyder også, at det ikke er mørkt, når man skal ud til bilen fra arbejdet. Rigtig god søndag!

   Like

  1. Ja, det skete lige pludselig 🙂 Vi har faktisk allerede brugt en måned af 2019… Hvis de næste måneder kan være lige så hurtige, og så maj være en tre måneders tid lang??
   Kh, KAren

   Like

Der er lukket for kommentarer.