Fantasilater – en boganmeldelse

I pakken med anmeldereksemplarer af bøger fra Koustrup & Co., som jeg fik i efteråret, var også denne.

Fantasilater med undertitlen Eventyrlige Blomstersalater – en bog af Aiah Noack om spiselige blomster i haven og naturen.

Sent i efteråret var der ikke så meget at komme efter af den slags derude, og jeg lagde den til side med tanken: Senere…

Der er stadig ikke mange blomster at komme efter derude. Hverken spiselige eller andre. Men alligevel syntes jeg, tiden var kommet til at kigge nærmere på bogen. Det er jo tid til at bestille frø, og måske var der nogle spiselige blomster, jeg kunne tænke mig at så i år?

Udover opskrifter på smukke salater med blomster, rummer bogen også en grundig gennemgang med billeder og tekst af godt 100 forskellige spiselige blomster, vi kan finde og/eller dyrke i Danmark.

Og med overskrifter som Ukrudt er guld kan den måske give os et andet syn på meget af det ukrudt, jeg bander stygt over hele sommeren?

(Hyacinten skal ikke spises – den står der bare for at holde bogen åben…)

Jeg ved nu ikke – jeg har smagt skvalderkål (kan ikke lide det) og jeg tænker, at det nok bliver lidt voldsomt at spise sig ud af skvalderkålsproblemet her.

Men med purløg på listen over ukrudt, ser det straks lidt mere spiseligt ud…

Alt i alt en god bog, man kan lære meget af, og som falder godt i tråd med tidens trend.

Bogen koster 248 kr. og kan købes her hos Koustrup & Co.

God fredag.

PS: Er man i tvivl om, hvorvidt en plante er spiselig eller ej, kan man rådføre sig med Fødevarestyrelsens lister. Man har jo som regel mobilen med i lommen, så den liste kan bruges som felthåndbog.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Fantasilater – en boganmeldelse”

 1. Smagsmæssigt synes jeg ikke, man vinder noget ved de spiselige planter, men farvemæssigt ser det flot ud med en kulørt blomst. Og så er brugen af det vilde og det sære jo et hit i disse tider, hvor alt skal have en historie, så man kan fortælle, at den der grønne tingest øverst på forretten er noget man sådan lige hel tilfældigt har samlet nede på stranden i går… Nåj nej: Det hedder ikke samle, men sanke 🙂
  Skvalderkål har jeg fået tilberedt som stuvet spinat. Det smagte godt, så vidt jeg husker.
  Som et kuriosium er der faktisk ikke ret meget, der er tilladt i følge sundhedsstyrelsen, så jeg nøjs vist bare med en lille pynteblomst i ny og næ.

  Like

  1. Sidste gang den bølge ramte, hvor man sankede og levede ‘i pagt med naturen’, var der seks hippier, der døde efter at have drukket te af liljekonvaller… Næh – som min mor siger: naturen er bare ude på at slå os ihjel 🙂
   Der er så meget show over alting for tiden. Det startede med vin og finere fransk, men nu er det også alt muligt andet. Kaffe, the, øl – whatever. Alt skal have en historie, der reflekterer, hvor særligt sensitiv man er, når man sådan kan begribe tilværelsens finere nuancer. Det er endnu et led i identitetspolitikken – min yndlingsaversion.
   Det er der mange, der lever godt af inde i de store byer, hvor en historie er lig med skyhøje priser. Den slags går ikke herude på landet, hvor kaffe er kaffe (med eller uden mælk/sukker) og en øl er fra Brugsen.
   Når det er sagt, så pynter en blomst på kagen eller i salaten, selvom det smagsmæssigt er ret ligegyldigt.
   Go’ weekend!

   Like

 2. Jeg kan for mit vedkommende ikke afvinde noget ved de spiselige Blomster
  Har flere gange smagt retter hvor Flora Danica indgik som ingrediens og det har vist sig(hørt et eller andet i min Høre chokoladebolle) at nogle af de udråbte spiselige planter alligevel var svagt giftige så jeg stiller dem i en Vase og glæder mig over dem der
  God Fredagsdag og god Weekend

  Like

  1. Jeg hopper heller ikke med på at spise hvad som helst – men jeg kan egentlig godt lide blomsterkarse. Og det ser fint ud i salaten eller som pynt på kager 🙂
   Også rigtig god weekend til jer – lad os håbe, det dejlige vintersolskin holder weekenden over.

   Like

Der er lukket for kommentarer.