Sikken voldsom trængsel og alarm

Der er kun én ting ved julen, jeg har et lidt anstrengt forhold til. At købe julegaver. Ikke at give julegaver, men at købe dem.

For en, der hader at shoppe, er det en pinsel at skøjte rundt i overfyldte butikker med lange sedler i den ene hånd og tunge poser i den anden.

Man har overtøj på, og der er varmt i butikkerne. Man står i kø og hører ekspedienten bag disken spørge alle foran en, om de har lyst til at købe den nye elektroniske lighter, der er på tilbud. Endelig når man frem, bliver spurgt om det med lighteren og får lov at svinge kortet over automaten.

Endnu en pose til venstre hånd og ud, videre til næste punkt på listen (alt det pæne er selvfølgelig udsolgt i str. 122 i H&M), og i den næste butik er køen endnu længere. Poserne gnaver i fingrene, man sveder mere og mere, og mærker en lurende hovedpine på vej. At nogen synes, det er hyggeligt, forstår jeg slet, slet ikke. Bevares – lysene på strøget er pæne…

Og nu er børnene begyndt at bruge noget, der hedder Ønskeskyen. Der skal man have fat i telefonen med den tredje hånd og bladre rundt i billeder af forskellige dimser. Det er tid at give op for den dag.

Man  går udmattet ud – menneskemættet – forsøger at finde sin bil, som holder allerlængst væk i parkeringshuset, kører hjem – i kø det meste af vejen – til man når ud på landet, hvor der er plads, og man kan ånde lettet op.

Bevæbnet med kreditkort og et stort glas vin går man op til computeren, handler på nettet og finder ud af, at de ting, alle ønsker sig mest, er udsolgte. Eller at linket er dødt. Eller at den ting, de viser, som man tror koster omkring en 4-500 kroner i virkeligheden koster det firdobbelte. Videre til næste billede.

Alle skal have lige meget, så det ikke er synd for nogen, så det er også noget af et regnestykke. Den indre lommeregner brænder varm.

Nu er det næsten overstået for i år. To dages intens handlen er overstået. Pakker fra netbutikker vælter ind i Brugsen, og de skal nu bare hentes, kontrolleres og pakkes ind.

Jeg har det helt anderledes med fødselsdagsgaver. De er fordelt ud over året, og der har man tid til at finde på og gøre noget ud af det. Fødselsdagsgaver er gode.

I mine øjne var en ideel december en december uden shopping. Men med en uhyrlig luksus: Tid. Tid til at hygge sig, besøge folk og få gæster, tid til at nyde pynt og kager, tid til at nå hjem inden det mørkner, så man kan sidde med sit håndarbejde eller en bog, observere lysets skiften , og så rejse sig og tænde lys i hjørner og stager.

Men den tid kommer da – jeg kan gå pension engang, når jeg nærmer mig de halvfjerds, og så bliver det måske endda lidt sjovt at tage en tur til byen i julemåneden? Lysene er jo fine, og jeg elsker nisselandskaberne og duften af brændte mandler. Det er bare det med voldsom trængsel og alarm, der giver mig koldsved fra omkring den 1. december.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

19 kommentarer til “Sikken voldsom trængsel og alarm”

 1. Jeg har det vist lige modsat de fleste her – jeg kan godt lide at købe julegaver, og ærgrer mig over, at i år er de fleste gaver købt på nettet – det er lidt kedeligt og fladt! Jeg har for mange år siden bestemt mig for, at det er hyggeligt, og normalt køber jeg først julegaver i sidste halvdel af december, når julestemningen er begyndt at sætte sig i mig. Bondemanden og jeg gør det til en udflugt med frokost bare ham og jeg, og vi står aldrig ret lang tid i kø – vi nyder sådan en eftermiddag. I år er det lidt anderledes, vi nøjes med én tur med pigerne – der skal de sidste gaver købes – og vi glæder os!

  Liked by 1 person

 2. Hej. jeg har de sidste 2 år udelukkende købt gaver på nettet. Det kan virkelig anbefales. Jeg får ønskerne i den sidste uge i november, og jeg har endnu ikke været ude for, at de var udsolgt. Det har været en utrolig lettelse. Prøv det !

  Like

 3. Åhhhhh hvilket befriende og herligt indlæg Karen, og jeg elsker duften af brændte mandler, de frister, men har for meget i hænderne;-))))))Det er dejligt at komme hjem efter sådan en omgang gave-sjov!
  Jeg øver mig i at elske alt det hektiske i december, jeg øver mig så meget, også i at holde af de julefrokoster, der skal besøges af pligt(måske fordi der inviteres af pligt!)
  Er det ikke utroligt at vi her har en datter der syntes, alt der handler om jul, er så utrolig hyggeligt, også at købe gaverne. Hun har heldigvis masser af gode barne minder med sig.
  I år glæder jeg mig faktisk til i december=jul, det er som om at det at skulle være bedstemor(til slut januar) gør en væsentlig forskel, åhh alt det jeg skal gøre med Gaia i december næste år ❤
  Masser af jule hilsner og jule-klem
  Anette

  Like

 4. Åh hvor har du ret, og hvor ER det godt beskrevet. Jeg blev helt svedt sammen med dig.
  Gaver i lille målestok kunne være rart og hyggeligt, hvis de bare skulle være et udtryk for varme følelser og ikke en form for pengedonation. Jeg har også nået den alder, hvor jer er ret træt af at SKULLE ønske mig noget. Helst lidt stort og ikke bare noget praktisk eller en lille hilsen i form af en plade chokolade. Det eneste, jeg efterhånden ønsker mig, er, at alle vil bære mindst tre ting UD af huset.
  Bortset fra det er det såmænd hyggeligt nok 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Spot on 🙂 Det at SKULLE ønske sig noget, når man egentlig ikke gør det, er belastende. Allerhelst ville jeg have de praktiske ting, som jeg går og mangler og ikke tøj og ting som gaver. Men det synes folk er så kedeligt, så jeg mangler stadig en bageplader med huller, fordi jeg ikke har fået købt en endnu. Jeg syntes ellers, det var sådan et godt ønske 🙂
   Kh, Karen

   Like

 5. Vi har ingen børn i familien, og vi holder gaverne på et minimum. Jeg har klaret alle juleindkøb fra computeren i løbet af de seneste par aftener 🙂 Jeg kan – som du – grundlæggende godt lide at give gaver (og at få gaver 🙂 ), men jeg bliver helt ked af det når julen kommer til at handle om gaver. Det er jeg sikker på at jeres ikke gør, og jeg er også sikker på at jeg kaster mig ud i gaveræset igen når der engang kommer små børn til. Du har klaret den for i år, Karen. Nu skal du bare pakke ind, og det er hyggeligt 🙂
  Kh Nana

  Like

 6. Åh hvor kan jeg lige følge dig. Jeg tar turen til staden i morgen , skal dog først ha ajourført min gave liste. Kan se der er et par stykker hvor der er købt så rigeligt ind, simpelthen fordi jeg havde glemt at der var købt… det er altså noget rod. Dagen sluttes på Aros, hvor der er byens smukkeste Lucia optog. Det kan anbefales at se. 50 unge mennesker der syngende bevæger sig rundt på gange og trapper, op i regnbuen og tilbage igen… Mange julehilsner herfra.

  Like

 7. Jeg kan fortælle dig, at det ikke bliver sjovere, selvom man nærmer sig de 70. Jeg handler alt på nettet, det bliver det ikke dyrere af.
  Kh Lisbeth

  Like

 8. Det stress har vi heldigvis ikke julegaverne er købt inden juleracet er nået Butikkerne og derved sparer vi på stresshormonet
  god Onsdagsdag

  Like

 9. Hej Karen … ja man bliver helt svedt, men hvor ER det dog godt formuleret dit fine indlæg. Prøv en gang at lytte til ordlyden i MC Ejnars juleklassiker – “Jul det er cool” tror jeg den hedder. Elsker egentlig teksten – den siger lige så meget, som det du skriver. Jeg selv er voldsom ambivalent, egentlig er det hyggeligt med julegaveindkøb og så alligevel ikke. Den der e-handel er jo nem på en anden måde, men julet er den nu ikke synes jeg og i bund og grund vil jeg gerne støtte de lokale og lidt mindre butikker.
  mht til at nedsætte gaveræset og i stedet give hinanden tid og samvær og selv bare sidde i mørkningen og være. DÉT elsker jeg og gør det stort set dagligt. Det er dog også kvag jeg ufrivilligt ikke er på arbejdsmarkedet mere pga. psykisk sygdom jeg ligesom skal lære at arbejde sammen med. Heldigvis er den bedste medicin og behandling for mig, : den simple og rolige hverdag med ro omkring og inden i mig, så derfor værdsætter jeg også meget muligheden for at være nu og ikke at skulle vente til man når de halvfjerds nærmest.
  En rigtig god jul ønskes du og dine i hvert fald fra
  Helle Aagaard´s have på Sydfyn

  Like

  1. MC Ejnars julesang er spot on 🙂 Jeg vil også gerne støtte de lokale butikker, men dem er der meget få af omkring os. Og ‘bestillingslisterne’ fra børnene peger mod de store kæder. En gåtur på strøget for at kigge lys er dejlig – bare man ikke skal i Magasin 🙂
   Jeg vidste ikke, at du døjede med en psykisk lidelse – dejligt, at du kan få ro til at nyde den bedste medicin. Jeg tror faktisk, mange bliver syge, fordi deres tid er for presset.
   Også rigtig god jul til jer på Sydfyn 🙂
   Knus, Karen

   Like

   1. Tusind tak. Jo jeg er på førtidspension – har ikke været på arbejdsmarkedet i 8 år efterhånden pga. hele 3 “usynlige” diagnoser, så at kunne få lov at leve og bare være 24-7 i ude i min have og drivhus og og her bag min IG-side og haveside på facebook – det giver mig SÅ meget at det gode og sidste år tog vi mod til os og holdt åben have nogle gange jo via Haveselskabet – men som jeg bestemt ikke lægger skjul på – Ingen have uden min kære mand. Han laver stort set alle min havedrømme om til virkelighed….. jeg er taknemmelig … ja du har fuldstændig ret, mange bliver syge af at være for presset… det kan jeg skrive under på da med alt det som ingen kan se og mærke i mig.

    kh Helle

    Like

 10. Pyh kom helt til at svede af at læse din beretning og blev lige så glad for at jeg nu er helt fri for det gaveræs. Hundene er lykkelige hvis bare de får et griseøre fra Fakta.
  Håber du kommer i mål med gaverne uden at køre helt død.

  Like

Der er lukket for kommentarer.