Julefrokosten – en arbejdsplan

Det er tid til julefrokosterne, og sådan en frokost er faktisk meget mere kompliceret at lave end en middag. Der skal så meget forskelligt til. Man har brug for en plan. Er du super rutineret og velorganiseret, så spring bare indlægget over.

Kunne du bruge et par tips, så læs videre.Det allerbedste er, hvis man kan være flere om det og hver især medbringe noget. Der skal man bare dække bord og koordinere, så der ikke er 7 glas hvide sild og ikke nogen karrysalat.

Men inviterer man til julefrokost, og skal man selv stå for det hele, kræver det – som altid – planlægning. I indlægget om brunch til 18 fortalte jeg om min egen metode. Den virker også på en julefrokost, og i dag vil jeg gå lidt mere i dybden.

Start med at tænke på menuen. Skriv en liste. Tænk igennem, hvad der skal bruges til hver ret og skriv en indkøbsliste over de ting, du mangler.

Nu er det allerede mere overskueligt. Roen sænker sig lidt.

Derefter kommer vi til ‘hvad skal gøres hvornår’-listen. Den er værre. Men brug lidt tid på den, for den hjælper dig til at være effektiv og minimere spildtiden.

Menuen er frit opfundet, men ret realistisk. Og listen er lavet i Excel, så du også kan læse med – når det kun er mig, der skal kunne læse det, bruger jeg kragetæer på papir.

Det er en driftsikker måde at planlægge en julefrokost, så du kan bruge hovedet på noget andet end på at prøve at huske, hvad det nu var, du skulle huske.

Du kan udvide listen til også at omfatte ‘støvsuge’, ‘stryge festtøjet’ og ‘vaske de fine glas’ – eller du kan forkorte den. Det er din liste, og den skal passe til dit arrangement.

Når alt på listen er gjort, er der ikke andet at gøre end at tage rent tøj på (det trænger du sikkert til nu) og være klar til at tage imod gæsterne i god ro og orden.

God onsdag.

PS. Her er links til nogle af opskrifterne til den tænkte menu:
Karrysalat
Peberrodssalat
Frikadeller
Spidskålssalat med granatæble
Saltmandler (opskrift fra Lene på Fyn, der har den lækre side bagvrk.dk)
Sprængt oksebryst (opskrift fra Ude & Hjemme)
og mine for tiden yndlingssmåkager: Karamelsmåkager (opskrift fra Dansukker)

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Julefrokosten – en arbejdsplan”

 1. Jeg er også stor tilhænger af lister, fx har jeg en pakkeliste med det, jeg skal huske, når vi kører til lejligheden i Berlin. Selvfølgelig er der små sæsonudsving som sandaler kontra støvler, men i det store hele genbruger jeg den hver eneste gang:-)

  Like

  1. Huawei E5577s-321 mobilt Wi-Fi hotspot – prøv at google det. Den er rigtig smart… Vi har den gennem 3 for 79 kr. om måneden. 3 er det eneste selskab, der har samme takster til ind- og udland, og vi brugte den til google maps, så vi kunne finde vej – og til alt muligt andet, når der ikke var wifi, hvor vi overnattede. Det virker fint – også ude i pavillonen, hvor vores wifi ikke når ud.

   Like

 2. Struktur er godt, og jeg kan helt tilslutte mig dine rigtig gode forslag.
  Personligt er jeg hypermegakæmpe fan af Excel og opretter alt i store skemaer med avancerede formler, og jeg skal komme efter dig…
  Også større huske- og indkøbslister – ingen kragetæer og papir her 😉
  Fordelen – ud over at det altså morer mig – er at jeg har listerne igen næste år. Nogle menuer ændrer sig ikke voldsomt. Men indrømmet: Det er nu vist mest for sjov.
  God julefrokost.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Excel er godt. Men… jeg kan jo ikke lige gå og skrible noget på excel nede i køkkenet, og jeg kan heller ikke tage excel med i Netto. Men ellers styrer jeg også alt derigennem. Helst uden for mange formler. Men tilmeldingslister og meget andet arbejde kunne jeg slet ikke styre uden Excel. Der er mange nørder, der hader Microsoft – jeg er slet ikke enig, for Microsoft har bragt IT i øjenhøjde med almindelige brugere. Det er selvfølgelig træls for ægte nørder 😀
   Kh, Karen

   Like

   1. Ja, Excel og Officepakken er gode venner.
    Jeg har min bærbare med på køkkenbordet (og i bilen og i haven og på ferie…) 🙂
    Og jeg har en app, som jeg åbner på både mobilen og hjemme på computeren. Så kan jeg kopiere fra Excel over i ‘Resph Notes’. Og læse det med det samme på mobilos – og i Fakta. (På mobilen hedder appen Simplenotes, hvis du skulle være interesseret. Man sætter dem blot til at synkronisere.)
    Jeg har også Dropbox på min mobil. Så kan jeg finde diverse opskrifter frem, når jeg står over for et godt tilbud i køledisken 🙂 (fordi jeg har skrevet/fotograferet mange af mine opskrifter ind og lagt i Dropbox).
    :-))))

    Like

   2. Jeg bruger også sådan et Note program på mobil og tablet. Jeg har ingen bærbar, men jeg har min tablet med overalt – og mobilt internet på en lille dims fra Huawei, vi har købt gennem 3. Den sparede os for 17.000 i data i USA i foråret… Vi er vist nogle værre listeførere – men det gør nu livet nemmere, og man når meget mere. Jeg bruger bloggen som opskriftarkiv – har også et par skjulte indlæg med links til opskrifter, jeg kan få brug for en dag.

    Like

Der er lukket for kommentarer.