Filmoptagelser i Skivholme

I den seneste tid har der været nærmest myldretidstrafik i Skivholme. Jeg er sikker på, der kom mindst seks biler ned ad vejen i går morges – plus en stor, tung bus. En bus af den slags, der er indrettet med et fuldt udstyret kontor og meget mere, man kan få brug for under filmoptagelser.

Der bliver nemlig lavet film i Skivholme. Optagelserne til filmen bygget på Puk Damsgårds bog, Ser Du Månen Daniel, er i gang. Naturligvis har de valgt et hus i Skivholme til rollen som Daniels forældres hus. Skivholme er jo med sine knap 60 husstande (når man regner os uden for byskiltet med)

nu engang verdens centrum og altid i dens søgelys. Det er vi da ikke i tvivl om her.

Historien i ‘Ser du månen, Daniel’ er historien om fotografen Daniel Rye, der var gidsel hos Islamisk Stat i over et år, om gidselforhandlingerne og om de ting, der sker i mennesker under så ekstreme forhold – ekstreme forhold både for Daniel selv og for hans familie.

Jeg var forbi for et par dage siden for at spørge produceren, Morten Kaufmann fra Toolbox Film, om jeg måtte tage et par billeder og skrive om begivenhederne. Vi fik en hyggelig snak, og det måtte jeg gerne. Her er det hus, de har valgt til filmen.

Normalt er det Inger og Jørgen, der bor der. Jørgen har selv bygget huset for vel omkring 50 år siden. Et solidt rødstenshus, der ikke gør noget større væsen af sig. At huset er så helt ualmindeligt almindeligt, understreger netop, at ondskaben kan ramme lige så helt ualmindeligt almindelige mennesker.

Jeg snakkede også lidt med de to superkompetente kvinder, der “bemandede” kontoret i bussen og holdt styr på tropperne. Det er sjovt at se, hvordan sådan et mobilt kontor fungerer. Især, når det er parkeret på Skivholmevej lige udenfor Mathildegården.

Det er lidt synd, filmfolkene kun ser Skivholme klædt i novembergråt. De burde faktisk komme tilbage i juni.

Men det gråbrune landskab passer nok bedre til filmens stemning, der nødvendigvis må være gennemsyret af frygten for Daniels liv. Jeg forestiller mig Daniels far gå ud med noget så almindeligt som skraldespanden eller efter en kurv brænde, kigge op og tænke: Ser du også månen der, hvor du er, Daniel? Den samme måne, som vi ser i Skivholme?

En angstfuld, knugende stemning er nu engang sværere at skabe i forsommeren.

Vi følger alle sammen med i, hvad der sker deroppe i Skivholme C. Filmbusser og lastbiler. Store lamper, der lyser nattemørket op. Folk, der går målrettet rundt med lysmålere og lyd-dimser.

Improviserede parkeringspladser hos naboerne. Kilometervis af kabler. En lejebil med skiltet ‘Runner’ i forruden (En runner er vist nok den, der løber efter alt det, alle de andre har glemt, men man skal jo have en bil  for at komme omkring her…)

Et kig bag kulisserne er altid spændende. Og vi må indrømme, at især alt med film – og bøger – er særligt spændende. Det jo film og bøger, der giver os historierne, vi glædes og græder over, og som får os til at tænke ud over vores egen verden.

Filmen har premiere i september næste år, og mon ikke vi er nogle herfra, der skal en tur i biografen til den tid?

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Filmoptagelser i Skivholme”

 1. Og her fra Filmsbussen foran Mathildegården, skal der lyde et bragende tak fordi alle vi har mødt i Skivholme, har taget så kærligt og overskudsagtigt imod os. Vi vil savne denne lille, skønne og for os kjøwenhawnere, eksotiske by… Jeg håber vi ses i biografen til september næste år… Pas på hinanden!
  Kærlig hilsen filmholdet og Toolbox Film

  Like

  1. I lige måde til jer 🙂 Hvis nogle af jer får lyst til at komme tilbage til sommer – sommerferie på eksotiske steder er jo altid dejlige – så kom og bo hos os i vores B&B. Ellers ser vi jeres værk om ikke jer selv i biografen.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.