Af og til sker det, jeg bliver målløs…

Hvis jeg skal ind til Aarhus herfra og ikke har en bil til rådighed, tager det i bedste fald 2 timer og 11 minutter ifølge Rejseplanen. Der er circa 15 kilometer derind til midtbyen.

Her ser du første del af ruten – læg lige mærke til, at de første 5,9 km er til fods.

Der er meget få reelle muligheder for at bruge offentlig transport, når man bor på landet.

Det ved de fleste, der har prøvet det.  Det bliver endda endnu værre nu, hvor regionen vil lukke de buslinjer, der forbinder de små byer med Silkeborg og Aarhus. Regionen har ikke råd til busser på landet længere, fordi de skal betale en formue til den ubrugelige sporvogn, de kalder Letbanen inde i Aarhus.

Der er snart kun én mulighed tilbage for de unge mennesker, der bor på landet og tager deres uddannelse i Aarhus: Det er Mor-bussen. Mors bil. Eller deres egen, så snart de bliver 18.

Og så hørte jeg i går i radioen, at jyderne er mindre miljøvenlige end københavnerne. Og det er, fordi hver husstand har flere biler i landdistrikterne.

Der blev jeg målløs. Hvordan skal vi ellers komme omkring?

Derudover er der lige det, at vi betaler vi til Metro, til s-tog, til busser, til udvidelser af toglinjer, til gud ved hvad – i København. Der får de statsstøtte til deres transport, og de kan køre med offentlige transportmidler hele døgnet. De brokker sig, hvis der er mere end 10 minutter mellem busserne.

Vi får ikke statsstøtte til noget som helst. Vi får heller ikke rabat på registreringsafgiften, selvom det kunne være rimeligt. Vi er nødt til at have to biler i en husstand, hvis vi vil på arbejde, i skole eller bare på indkøb.

Til gengæld var jyderne meget mere miljøvenlige, når det gjaldt opvarmning af husene og strøm, sagde de i radioen. Tak da. Ja, vi har pillefyr, jordvarme og solceller herude i det håbløst mørke. Vi har også komposter og køkkenhaver, eget vand og egne kloaksystemer. Og fordi vi bruger så mange penge på biler, bliver vi mere hjemme og rejser meget mindre med fly.

Den slags ‘undersøgelser’ – hvad er dog meningen med sådan noget sludder? Er det ikke næsten som det, Einstein engang sagde, at man ikke skulle bedømme en fisk på dens evne til at klatre i træer?

I dag har jeg været en sjældent miljøvenlig jyde og arbejdet hjemme. Men det kan jeg jo ikke gøre hver dag. Jeg er stadig målløs.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Af og til sker det, jeg bliver målløs…”

  1. Hej igen

    Kære Karen Jeg vil meget gerne hente dig og køre dig til Aarhus, Lading eller Borum, hvis/når du har brug for det. Dog kører jeg ikke, når det er dårligt føre. Jeg har heldigvis også andet at lave, men spørg bare – jeg mener det!!!

    Eva

    Den tor. 15. nov. 2018 kl. 16.48 skrev Eva Bach :

    > Hej > > Og så får man bare at vide, at man jo selv har valgt at bo på landet!!! > > Rigtigt nok — MEN dengang var der ingen, der drømte om at nedlægge > busruter. > > Jeg har heldigvis mit kørekort 14 år endnu; men jeg kan da godt finde på > at tage bus 112, hvis jeg skal fx til tandlæge til en bestemt tid, og det > er jo heller ikke gratis at parkere i Aarhus. Det samme gælder den anden > vej til Silkeborg, hvor 112 har stoppested lige ved sygehuset. > > Ja, ja – sådan er der så meget, og heldigvis kom solen frem i dag!!! > > Eva > > > > Den tor. 15. nov. 2018 kl. 14.38 skrev Dalsgaard i Skivholme comment-reply@wordpress.com>: > >> Karen Engell Dalsgaard posted: “Hvis jeg skal ind til Aarhus herfra og >> ikke har en bil til rådighed, tager det i bedste fald 2 timer og 11 >> minutter ifølge Rejseplanen. Der er circa 15 kilometer derind til midtbyen. >> Her ser du første del af ruten – læg lige mærke til, at de første” >>

    Like

    1. Kære, søde Eva,
      Tak for tilbuddet, men jeg har jo en bil – du ved min gamle, blå firhjulstrækker. Det er ikke, fordi jeg ikke kan komme derhen, hvor jeg vil. Jeg er bare meget utilfreds med at få skudt i skoene, at jeg er mindre miljøvenlig end en københavner, fordi jeg bor på landet og er nødt til at køre bil.
      Knus, Karen

      Like

  2. Hej

    Og så får man bare at vide, at man jo selv har valgt at bo på landet!!!

    Rigtigt nok — MEN dengang var der ingen, der drømte om at nedlægge busruter.

    Jeg har heldigvis mit kørekort 14 år endnu; men jeg kan da godt finde på at tage bus 112, hvis jeg skal fx til tandlæge til en bestemt tid, og det er jo heller ikke gratis at parkere i Aarhus. Det samme gælder den anden vej til Silkeborg, hvor 112 har stoppested lige ved sygehuset.

    Ja, ja – sådan er der så meget, og heldigvis kom solen frem i dag!!!

    Eva

    Den tor. 15. nov. 2018 kl. 14.38 skrev Dalsgaard i Skivholme :

    > Karen Engell Dalsgaard posted: “Hvis jeg skal ind til Aarhus herfra og > ikke har en bil til rådighed, tager det i bedste fald 2 timer og 11 > minutter ifølge Rejseplanen. Der er circa 15 kilometer derind til midtbyen. > Her ser du første del af ruten – læg lige mærke til, at de første” >

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: