I dag får vi gris

Fryseren er ryddet i griseafdelingen og står klar til at modtage årets halve gris i eftermiddag. Dem, vi køber gris fra, får slagtet hos slagtehuset i Aidt, som vi også bruger til vores oksekød. Det er et rigtig godt sted, der behandler kødet med respekt.

Grisen kommer – også ligesom oksekødet – pakket i pæne pakker lige til at putte i fryseren. Så er det kun hakkekød, schnitzler og koteletter (og alt det, vi gerne vil have i mindre portioner) vi selv skal stå og rode med.

Det er en dejlig måde at få kød på. Man bliver meget mere kreativ i madlavningen, når man ikke kun får hakkekød og mørbrad, men også alle de andre udskæringer som klump, bov og skanke, stege, koteletter og schnitzler.

Opskriften på langtidsstegt svineskank med sprød svær er en af mine mest læste. Over 60.000 gange har nogen slået op på den. Den er nu også rigtig god. Jeg kunne godt forestille mig, at vores lørdagsmad blev lige sådan en skank. Med bagte æbler med rosmarin, bacon og løg. Den opskrift så jeg i Jyllandsposten i søndags, og den skal prøves.

I det hele taget er der så mange gode opskrifter med gris. Det er faktisk lidt synd for dem, der af den ene eller anden grund ikke spiser svinekød. De går glip af en del.

Men før der skal kokkereres og spises, skal der hentes og pakkes. Og Fie skal have lov til at få grisehalen.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “I dag får vi gris”

 1. Vi fik også altid gris da jeg boede hjemme. En stor dag når den skulle slagtes.
  Dengang slagtede man jo selv i ud husene på landet. Det var tilladt.
  Når man er fra landet så kender man alle faser af livet.
  På den måde lære man måske mere naturligt, at behandle dyr såvel som kød med respekt og på en helt naturlig omgang .
  Vi viste at de små søde grise skulle ende på bordet og kalven ville blive til en steg.

  Knus og dejlig weekend
  Charlotte

  Like

  1. Hjemmeslagtning er faktisk stadig tilladt til eget forbrug, men de fleste vælger et slagtehus i nærheden. Hvis flere havde det naturlige og respektfulde forhold til de dyr, vi spiser, ville vi helt undgå alle de militante by-veganere, som jeg virkelig hader af et godt hjerte. Det er så søgt…
   Knus og også dejlig weekend til jer. Karen

   Like

 2. – og så er det en steg af passende størrelse til den lille familie. Da mine børn boede hjemme, var det vores flæskesteg, altid saftig og mør og med sprød svær. Jeg har også kogt den mange gange med urter, f.eks. til frikassé, karrysovs med ris eller med en god gang sorte bønner. Kraftben får man ikke smidt i nakken mere, så der er bedre økonomi i at lægge en skank i suppegryden, og kødet er fint til en gang biksemad.
  Engang var der en yngre kvinde, der stoppede mig ved køledisken, “Uh ha, kan man virkelig spise sådan én!” Hun var blevet meget klogere, da hun gik ud af butikken med ‘sådan én’ …

  Like

   1. Nu har vi aldrig været ‘mange nok’ til at indkøbe en halv gris hos mig. Men vi fik altid nogle rigtig gode ben om aftenen, når min mor havde parteret gris. Min onkel sagde engang, at man sagtens kunne nøjes med sovsen og kartoflerne – men den sovs får man ikke uden de gode ben, svarede min mor! Min hof er nøgleben, som jeg får slagteren til at save igennem, da de ellers er uhåndterlige og svære at brune; de ryger også i brunkålen.

    Like

 3. I dag er der så 60.001, der har læst opskriften. Den lyder godt, Og du har ret. Man bliver mere kreativ af at få udleveret alle disse udskæringer, man skal gøre ‘noget ved’…
  Rigtig god fornøjelse.

  Like

Der er lukket for kommentarer.