Dejlige sene blomster

Her til morgen var månen kæmpestor og rund i horisonten, og temperaturen var nede på et rundt nul. Det er lidt tidligt, men det er tit klart vejr ved fuldmåne, og så bliver natten kold. Heldigvis blev det ikke frostvejr, for de sene blomster står så smukt lige nu.

Ligesom man har det med de første blomster i foråret, er der noget særligt ved de sene. Sommeren går på hæld, og pludselig er de der, og de blomstrer langt ind i efteråret. Man bliver så taknemmelig over, at det ikke er slut endnu.

En af dem er vores højrøde fuchsia. Jeg har fortalt om den før – og om, hvordan vi var lige ved at rykke den op. Godt, vi ikke gjorde det. For selvom den visner ned hvert år, skyder den igen fra bunden, og hvert år bliver den større. Men den begynder altså først at blomstre sidst i august.

Andre farveklatter i haven lige nu er dem, der bare bliver ved. For eksempel den etårige pileurt, Kiss me over the garden gate. De begyndte at blomstre i juli – sådan nede i knæhøjde. Siden er de vokset mig over hovedet, og de blomstrer stadig.

Det samme gør kæmpeverbenaen. Den købte jeg to af i foråret, og de har stået flot i flere måneder.

Jeg håber, nogle af dem sår sig selv, men ellers er det ikke nogen formue at købe et par stykker igen næste år.

Jeg har lige fået nye sentblomstrende stauder hjem fra Staudestedet.dk. Det var efter, jeg havde besøgt Claus Dalbys sensommerhave og mødet nye uundværlige: Kattehale,

Månestråle med de gule klokkeblomster og den smukke, hvide snebynke.

Der skal plantes i weekenden. Jeg glæder mig allerede til næste sensommer, hvor de forhåbentlig er faldet godt til og vil blomstre godt – og længe.

Og så må frosten gerne holde sig i skindet nogle uger endnu.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Dejlige sene blomster”

 1. Åh ja kære Karen
  Mange tænker at det er slut med blomster i haven nu, men vi kan sagtens få noget guf stadig. Jeg har flere roser der blomstrer, så ja! frosten må godt vente lige lidt endnu.
  Er ikke så vild med fuchsia , men kan da godt se den lyser smukt op nu.
  Dejlige billeder

  Sov godt
  Knus, Lone

  Like

 2. Hvor er de smukke de sentblomstrende. Vi talte lige om her til aftensmaden, at vinteren ville blive lang, hvis frosten allerede nu sidst i september ødelagde blomsterne. Så vi håber der går mange uger endnu, inden den kommer.
  Hvor er det fine nye stauder du har købt, dem bliver du glad for. Jeg har haft snebynken i flere år, og den er jeg altså glad for.

  Kærlig hilsen Anette

  Like

  1. Det ville næsten ikke være til at bære, hvis alle sensommerblomsterne frøs væk, og vintervejret satte ind allerede nu. Jeg glæder mig også til at plante dem. Først skal der lige flyttes nogle andre planter, men sådan er det jo 🙂
   Kærlig hilsen, Karen

   Like

 3. Det var da godt, I reddede fuchsiaen. Jeg synes ikke altid selve planten gør noget særligt væsen ud af sig selv. Til gengæld er jeg totalt fascineret af blomsterne tæt på. Farvesammensætningerne og formerne… wow. Først som små hængende perler og senere som ballerinaer eller små lygter.
  Vi fik heldigvis ikke frost – og ja, den må gerne vente lidt endnu.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Ja, selve planten er ret uanselig, men blomsterne er så dejlige. I Irland star buskene som hække – skønt syn.
   For nogle år siden kom der er en pludselig frost midt i september, og den tog georginerne, bønnerne og de sidste squash. Derefter var det tøvejr og regn i 6 måneder. Ret unfair 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.