Efterårsjævndøgn, blomster og tomater

Eftermiddagssol på blomsterne i stuen. Solen står allerede lavere sidst på eftermiddagen – i en anden vinkel end i sommermånederne – og man mærker, at efterårsjævndøgnet blæste ind over os i weekenden.

I weekenden blev tomaterne fjernet i drivhuset. Det er altid så dejligt at få dem væk, når de er begyndt at se kedelige ud og ikke rigtigt vil modne længere.

De grønne tomater blev lavet til marmelade efter Lisbeths opskrift.

Den er god. Der skal både grønne tomater og æbler i, og det sidste gjorde processen lidt langsommelig. Jeg fik nemlig hjælp. Firbenet hjælp af en, der elsker æbler. Derfor denne rettelse til fremgangsmåden: Skræl et æble og skær det i stykker. Put halvdelen af stykkerne i gryden og halvdelen i hunden.

Gentag, til der er æbler nok i gryden – og knapt nok i hunden.

Jeg sprang vanillen i opskriften over. Vanille og grønne tomater er ellers en klassiker. Jeg er bare ikke så vild med blandingen. I stedet kogte jeg en af de gule chilier med i de første fem minutter af kogetiden. Det gav marmeladen kant, uden at den blev egentlig stærk.

Der er så mange ting, der skal gøres nu og i de kommende uger, før det bliver helt mørkt, inden man når hjem til hverdag. Chilierne skal høstes og syltes, der skal ordnes og ryddes op derude, og der er også nogle haveprojekter, der mangler den sidste hånd – noget med at slæbe store sten og den slags.

Heldigvis bliver der også tid til lige at nyde efterårets blomster. De tapre roser, der bare bliver ved,

og georginerne.

Efteråret er en smuk tid, selvom det altså er… efterår.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

10 kommentarer til “Efterårsjævndøgn, blomster og tomater”

 1. Det er godt at høre, at du (og Fie) kunne lide opskriften.
  Det lyder lækkert med chili. Er marmeladen så stadig duelig som smørelse på en bolle, eller bliver den for skarp og dermed bedre egnet som tilbehør til mad?
  Dejligt billede med kastanjerne. De er så eventyrligt smukke – som mahognitræ. Jeg må hen og hente nogen. Der står et træ lidt herfra. Jeg SKAL have et par stykker hvert år 😉

  Like

  1. Du må gerne komme og hente en hel sæk hos os. Der er simpelthen så mange kastanjer i år, og de er store og flotte. Marmeladen bliver ikke stærk – bare lige med lidt kant, så den er perfekt til brød og på osten 🙂

   Like

 2. Det ser bare så hyggeligt ud med dine blomster.
  Ved du, hvad de små fine lyserøde roser hedder? Vi har nemlig snakket meget om dem i familien men ved ikke, hvad de hedder?

  Like

Der er lukket for kommentarer.