Overvejelser om rum i haven

Både før og efter jeg læste ‘Sådan skaber du rum i din have’ af Dorthe Kvist, har jeg tænkt en del over det med rum i haven.

Rum – eller skal man kalde det afdelinger – er efter min mening det, der gør forskellen mellem en have og et stykke dyrket jord. Der må gerne være noget lidt eventyrligt over en have, og den skal ikke kunne overskues i ét blik. Et sted med skygge, en solterrasse, flere niveauer, et stykke omkring et havehus, en køkkenhave. Alt sammen adskilt og med overgange fra det ene rum til det andet.

Nogle af de ypperste eksempler på rum i haven, som jeg har set, har været i to meget, meget forskellige haver. En er stor og overdådig, nemlig Claus Dalbys have,

og en er lille, frodig og spændende, nemlig Byhaven i Ebeltoft.

Begge steder er der arbejdet meget bevidst med rum, og begge steder virker det mere end godt.

Claus Dalbys have er temmeligt flad. Derfor er der gravet ned hist og her, og havens rum er adskilt af blandt andet de smukke takshække, en enorm pergola – eller skal man kalde en søjlegang,

og selvfølgelig af bygningerne på grunden.

I Lisbeth og Bents have i Ebeltoft er der niveauforskelle i haven. Man vandrer opad fra gadeniveauet til det bagerste haverum ad forskellige trapper og belægninger, og hele tiden er der små kig til det næste niveau.

Rummene adskilt af lette hegn af galvaniseret rionet med klatreplanter, og af havens skræddersyede, små huse. Det er så hyggeligt.

I begge haver er der også arbejdet meget med stier og pladser med forskellig belægning.

Herhjemme er det bygningerne, der adskiller de forskellige haverum. Der er havehjørner for og bag, imellem og ved siden af.  Vi har ikke to meter ved siden af hinanden, der er flade, så hos os skal alt bygges op, flades ud – eller være skråt.

Et af rummene er åbent ud mod udsigten, men med loft af træer.

Staudehaven er lukket af mur og hække, men åben opad.

Og skovhaven har sit eget loft af store træer, en hæk mod vejen og skrænten i ryggen.

Der er mangt og meget, der skal rettes til, udvikles og bygges videre på. Blandt andet en klarere rumdefinition. Men det må komme efterhånden, og holder vi bare målet for øje – ‘rum målet’, går det nok ikke helt galt. Men hvor er det godt med god litteratur og gode havevenner, hvis haver man kan besøge og finde inspiration i.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Overvejelser om rum i haven”

 1. Åh, så mange dejlige billeder, du viser, Karen! Rum i haven er så vigtige. Det er nemlig dem der giver oplevelsen af noget eventyrligt, af at være i en anden verden. Vores have er fortvivlende rumløs, men vi har planer. Planer om rum …
  God solskinsdag til dig – og fortsat god arbejdslyst med rumdelingen!
  Kh Nana

  Like

 2. Ih, Karen, hvor er det dog en flot omtale af vores have. Jeg bliver helt benovet. Jeg er glad for at du kunne lide rummene.
  I har selv tydelige rum qua bygningerne, men naturligvis også plads til endnu flere. Et af de steder jeg husker med ‘misundelse’ – og nu igen, når jeg ser billederne – er det med pavillonen og udsigten. Med græsgulv og loft af trækronerne. Vidunderlig ro og enkelhed, der understeger den enestående udsigt, der virkelig fortjener indramning.
  Indbydene billede – det sidste med siddepladsen. Det ser da godt nok frodigt ud nu 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. 🙂 Det er et gammelt billede – fra sidste år, hvor det regnede nok.
   I har da den skønneste have – jeg er stadig overrasket over, hvor stor den virker netop på grund af rummene. Og – oh – det lille hus med siddeplads på begge sider og vindue imellem. Det er jeg helt vild med. Jeg har også sagt til Per, at jeg vil have vinduer i haven 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: