Knudekål/glaskål på to måder

I Hjørring, ikke så langt fra der, hvor min mor bor, ligger der en gårdbutik med grøntsager, æg, honning og blomster. Et dejligt sted. I sidste uge besøgte jeg min mor, og jeg var selvfølgelig en tur i butikken.

Der fandt jeg knudekål – også kendt som glaskål.

(Jeg fik ikke taget et billede af kålen, før jeg tilberedte den, men heldigvis havde Claus Dalby et par stykker stående i potter, og så kunne jeg jo fotografere dem 🙂 )

Jeg havde aldrig prøvet dem før, og jeg var nysgerrig. Min erfaring blev, at dem kan man roligt binde an med. De smager rigtig godt, både rå og tilberedte. Og hvad smager de af? Mjah – kål. Kål light. De har en mild kålsmag og en lækker, sprød konsistens.

De skal skrælles. Den hårde, grønne skræl skal væk, for under den gemmer knudkålens sprøde indre sig.

Når det nu var første gang, jeg prøvede kålen, ville jeg ikke lave noget alt for krydret. Det skulle være enkelt, så man kunne smagen råvaren. Jeg delte kålen i to – den var ret stor – og den ene halvdel blev til en enkel salat. Kål og gulerødder skåret i tændstikstrimler i en yoghurtdressing rørt med 1 tsk sennep og 1 tsk honning, lidt salt og peber.

Den anden halvdel kom i ovnen, blev smurt med olivenolie, drysset med salt og peber og bagt i 15-20 minutter på 225 grader.

Det var godt tilbehør, der kan bruges til de fleste retter. Det kan faktisk udmærket erstatte kartofler, synes jeg. Bondemanden var ikke helt enig. De smagte godt, syntes han, men det var lige lidt for aftensmad-light.

Det var så mine erfaringer med knudekålen. Næste år skal jeg have den i haven, for det er ikke en grøntsag, man ser så tit i supermarkederne.

De vil da også pynte i højbedene, ikke?

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Knudekål/glaskål på to måder”

 1. Jeg er en hund efter kål, elsker smagen., har dog slet ikke kendskab til glaskål. De er charmerende som de står der i krukkerne.
  Knus

  Like

 2. Vi har for første gang dyrket glaskål i køkkenhaven i år. De har fået en masse vand! Bladene er dog meget større end dem du har fotograferet i potter. De har nok stået med 40 cm mellemrum i vores bed og bladene har nået naboplanten. Vores hjemmedyrkede smager kraftigere end dem man kan købe, men ikke mere af kål end at vores børn spiser dem med fornøjelse.

  Like

  1. Jeg tror nok, at bladene bliver mindre i potter – eller også er det andet hold blade. Det er i hvert fald dekorativt. Dejligt, når der er noget sundt, børnene faktisk reelt kan lide 🙂

   Like

 3. Jamen den må jeg hellere prøve, hvis den en dag byder sig til i den lokale Kvickly.
  Jeg havde faktisk planer om at have et par af de røde i potter i år, fordi de er så smukke. Det blev bare aldrig til noget. Måske næste år… for det er da sjovt, at man til sidst kan spise pynten.

  Like

  1. De røde er de kønneste, men smager de ens? Det må vi finde ud af næste sommer. Det er dejligt at have planer. Jeg faldt helt for de tre kålpotter, så udover at have en række knudekål i højbedene, kommer der også nogle i potter inde i haven.

   Like

Der er lukket for kommentarer.