Orangeriet, historien og planterne – en boganmeldelse

De sidste eftermiddage har jeg tilbragt i skyggen under de store træer i udsigtshaven, begravet i citrusduftende orangeridrømme. Kirsten Engholm, der er gartner i Orangeriet i Fredensborg Slotshave (sikke et drømmejob!), har skrevet en bog om orangerier, om historien og om planterne.

Ud over at være en meget smuk bog med dejlige illustrationer og fotos

er det en bog, man virkelig kan lære meget af. Den indleder med et afsnit om orangiernes historie, og det er fascinerende læsning. Man læser om de prægtige renæssancehaver, hvor Medicierne vandrede værdigt rundt og fremviste de eksotiske planter for deres betydningsfulde gæster fra alle Europas hoffer. Om Versailles og om slottet i Dresden, der nu huser Zwinger samlingen. Alle stederne forestiller jeg mig, at gartneren har stået i baggrunden, stolt af sine planter og af sit arbejde, men nok næppe synlig for de fornemme gæster.

Man hører om planternes møjsommelige vej fra både den nye verden, det fjerne østen og fra Sydeuropa til vores køligere breddegrader, hvor orangerier var nødvendige som vinteropbevaring for de kuldefølsomme vækster.

Der er selvfølgelig også både billeder og beskrivelser af Orangeriet i Fredensborg, hvor Kirsten Engholm har arbejdet i 20 år.

Orangeriet er nyt, men bygget i klassisk, herskabelig og meget elegant stil. Jeg vidste ikke, at man kan besøge Fredensborg Slotshave i juli måned. Eller at man kan få en rundvisning i det smukke orangeri. Det vil jeg gerne prøve en gang, hvis jeg er på Sjælland i juli… Er du på Sjælland lige nu, er det da en rigtig god sommerudflugt, ikke?

Hvis du, som jeg tit har gjort, har beundret de fine citrusplanter i havecentre og på planteskoler, men aldrig købt en, fordi du ikke rigtig vidste, hvordan du skulle holde liv i den, er bogens anden del den hjælp, du har manglet.

Plante for plante gennemgås deres forskellige egenskaber, pasning, sygdomme, skadedyr og nytteværdi. Der er råd til jordblandinger, til containere, vinteropbevaring og meget mere. Kirsten Engholm forklarer, hvordan man gør. Men hun forsøger ikke at få det til at se supersimpelt ud, for det er det ikke.

Det er en af bogens rigtig gode kvaliteter. Hun fortæller, hvad der skal til, og gør man det rigtigt, bliver man rigeligt belønnet af sunde blade, blomster og frugter. Planterne kræver noget – ikke mindst vinteropbevaringen, som man selvfølgelig kan klare via et plantehotel, hvis man vil.

Bogen er på 119 sider, den koster 169 kr., og den kan købes her hos Koustrup & Co.

Mon Billigblomst har sommerrabat på et lillebitte citrontræ? Jeg er fristet…

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Orangeriet, historien og planterne – en boganmeldelse”

  1. Som du beskriver bogen ,er det helt sikkert at den må finde vej til mig. Jeg har en drøm om et orangeri, kommer tid kommer råd osv. Det er helt sikker at med et orangeri gives der mange gode timer. Hygge herfra. Leila

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: