Lange dage og dejlige morgener og aftener

Midt på dagen er der ingen steder, man kan være. Det er varmt, og der er kriblekrable-insekter, der gnaver, bider og stikker. Men om morgenen, hvor der stadig er kølighed i luften fra natten, er det til at holde ud.

Man skal altså tidligt op. Det er også dejligt om aftenen. Man kan spise ude – altså ude i haven, og man kan igen holde ud at gå på marken, hvor solen bager om dagen.

Man skal altså sent i seng.

I løbet af dagen lægger varmen en dæmper på aktivitetsniveauet. Der er så meget, der trænger, men er man ikke skabs-sydlænding, kan man dårligt tåle at være ret aktiv i de varme timer. Energien bliver fokuseret på at finde skygge og et sted, hvor luften bevæger sig bare lidt. Varmen trætter, og store dele af dagen går man lidt ved siden af sig selv.

Tidligt op og sent i seng. Vi nordboere føler jo, at vi skal være aktive, mens det er lyst. Og at det at sove om dagen er lidt slapt. Noget for blebørn. Om dagen skal man da bestille noget.

Det er en følge af vores korte vinterdage, at vi føler, at vi skal indhente en masse i de lange, lyse sommerdage. Men på et eller andet tidspunkt skal man altså sove. Vejrudsigten siger vindstille og 30 grader i dag. Hunden sover godt i skyggen i køkkenet om eftermiddagen. Vi skulle måske prøve at gøre den kunsten efter? Eller i hvert fald slappe af med en bog i middagsheden.

Jeg har lige læst en bog, der udkom i går. Om orangerier og dyrkning af orangeriplanter. Det er Kirsten Engholm, der er gartner i Orangeriet i Fredensborg Slotshave, der står bag bogen Orangeriet, og jeg har været så heldig at få et anmeldereksemplar. Det kommer der mere om i morgen – når jeg har sovet lidt…

God, varm tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Lange dage og dejlige morgener og aftener”

 1. Ja, man får ikke sovet så meget om sommeren, for man er tidligt oppe, enten for at nyde og arbejde i haven, eller for at tage på job – og om aftenen er det jo ikke til at komme ind igen, fordi de er så skønne. Man begynder at øve sig i at powernappe …
  En bog i skyggen lyder dejligt 🙂

  Like

 2. Man burde som en aktiv dansker indføre siesta, en lang en. Men hvor er det svært at tage en lur om dagen. Jeg nyder både morgen og aftener, og for et par dage siden begyndte vikingen i mig virkelig at kunne lave noget ude om dagen, mere end at daske med vandkanden. I dag måtte en vikingen i mig kapitulere, det er altså ikke let, hele ens system og indstilling skal jo forandres, også skal det gå op for en, at det nok er en lidt lunere sommer end vanligt. Trods de truende og lumre skyer tidligere i dag.
  Behagelig aften til jer to og den ene bette firebenede
  Knus Anette

  Like

 3. Ja, både morgener og aftener er så fine i denne tid. Jeg holder nu også af de varme dage, men jeg indrømmer at jeg ikke får bestilt så meget i løbet af dagen 🙂
  Jeg glæder mig til at læse om Orangeriet i morgen!
  Kh Nana

  Like

Der er lukket for kommentarer.