Cowboybønner

Det er lykkedes at kokkerere mig frem til en opskrift, der ligner de  cowboybønner, som dem vi fandt i det sydvestlige USA. Ranch style beans.

I vores autocamper var der ikke lige tid, plads eller overskud til den store madkunst. Hvis det kunne være i én pande eller gryde, var det bedst. Og mens vi kørte i Californien, Arizona, New Mexico og Texas spiste vi rigtig mange af de lækre bønner i spicy og hot tomatsovs. Nem mad. Krydret mad. Mad til når solen går ned over prærien.

Den slags lækre bønner på dåse får vi ikke her til lands, og selv i de velassorterede supermarkeder kan det højst blive til en dåse Heinz chilibønner. Der er ikke andet at gøre, end at prøve at efterligne retten fra grunden. Det er heldigvis ikke så svært.

Man skal bruge:
1 dåse røde bønner – eller tilsvarende mængde, man selv har blødt ud og kogt
1 løg
2 fed hvidløg
1 stor rød peber
1 spsk ristet og stødt spidskommen
1 spsk ristede og stødte korianderfrø
2-3 spsk engelsk sovs
1 dåse hakkede tomater
Chili – jeg har altid sambal oelek på lager – det dur til det meste
Saft fra 1 lime
Frisk koriander
1 nip sukker
Olivenolie til at stege løgene i

Steg løg og hvidløg klare i olivenolien. Tilsæt peberfrugten i strimler eller tern og lad dem stege med et minut eller to. Tilsæt ristet og stødt spidskommen og koriander. Hæld tomaterne ved sammen med engelsk sovs, chili, limesaft og et nip sukker og lad det koge godt igennem.

Smag til med salt og måske lidt mere chili. Tilsæt bønnerne – er de fra dåse, skal de lige skylles først. Lad retten småkoge, til bønnerne er gennemvarme. Hak koriander og rør det i, når retten er taget af blusset. Koriander mister smag, når det bliver kogt for meget. Gem et par blade til pynt.

Bønnerne kan spises, som de er – som tilbehør eller med mexipandekager. Man kan også bruge dem til en gang Huevos Rancheros – spejlæg med bønner. Lav retten i en stor pande, slå et par æg ud oven i bønnerne og lad det hele simre, til æggene er spejlede.

Det er rigtig god præriemad.

Tip: Rist først spidskommen på en pande, og stød det fint i en morter. Gør derefter det samme med korianderfrøene. Lad være med at putte begge dele på panden samtidig. Frøene har forskellig størrelse, og det er meget hurtigere at støde én slags frø ad gangen.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Cowboybønner”

 1. Det lyder godt, Karen! Jeg elsker alle former for bønner, og jeg vil prøve dine cowboybønner 🙂
  Jeg smutter omkring din blog næsten dagligt, men får ikke kommenteret så meget som jeg gerne ville. Det er som om tiden ikke slår rigtigt til i disse uger. Jeg håber der bliver tid til cowboybønner …
  Kh Nana

  Like

  1. I er jo også midt i flytterodet, så det er da ikke så underligt. Jeg når heller ikke at kommentere nær så meget, som jeg plejer. Hverken hos dig eller ‘de andre tøser’. Det er nu mest på grund af Fie-pigen – den lille skrubbert 🙂
   Kh, Karen

   Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.