Forårsløg i sol og skygge

Nu springer hyacinterne ud i haven. Dem, der står på solsiden kommer først.

Omme i skovhaven, hvor skrænten skygger for solen, er de kun lige ved at stikke blomsterknopperne frem. Det giver en dejlig og lang sæson for forårsløgene, og jeg har plantet de samme slags løg i både sol og skygge for at få lov at nyde dem længst muligt.

Sidste år fandt jeg hyacintløg i Lidl i lidt anderledes farver end de mest almindelige. Orange, mørk lilla og sartgule.

Den sarte, gule farve – den måneskinsgule – er populær igen. Folk, der ikke har brudt sig om gult i en årrække, accepterer den måneskinsgule og er endda begyndt at finde den en anelse sofistikeret.

Den er da også smuk, og vi har den flere steder i haven.

Men vi har også de klart gule. De gammeldags, lysende påskeliljer. Her er de fanget i aftensolen, som de gløder om kap med.

De står i kanten af det vilde stykke mellem plænen og engen. De står mellem anemoner og vorterod, skvalderkål og brændenælder, men med påskeblomstens vedholdenhed  breder de sig alligevel år for år.

Lys og skygge – det har alle haver, og man kan forlænge løgsæsonen betragteligt ved at plante løg i skyggen også. De kommer senere, men de får rigeligt lys til at blomstre, fordi træernes løv ikke lukker helt af for lyset endnu. Sæsonen for forårsløg må gerne vare længe.. også selvom en af husets beboere synes, de er ret sjove at vælte…

Heldigvis rejste de orange sig op igen efter en hård medfart, der involverede en hvalp og en gul urtepotte. Det er jeg faktisk lidt glad for.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Forårsløg i sol og skygge”

 1. Sødeste Fie 😉
  Hun er så dejlig men en rigtig hvalp kan man se hihi.
  Det er så smukt med alle de skønne forårsblomster der pibler frem nu. Jeg fandt et skjult anemone bed inde i vores skel den anden dag. Jeg blev så glad.

  Ønsker dig og Fie en smuk dag
  Knus Lone

  Like

  1. Det var da en dejlig overraskelse 🙂 Du kan sagtens flytte lidt omkring på dem, så der kommer nogle andre steder også.
   Ja, Fie er en rigtig hvalp – en lille skrubbert og en lille puttefis. Og hun er næsten umulig at fotografere, undtagen når hun sover, fordi hun aldrig er i ro et øjeblik 🙂
   God grønnende, dryppende forårsdag til jer også!
   Knus, Karen

   Like

 2. Måneskinsgul er yndig, og jeg har altid været vild med den. Jeg har den bl.a. i en fin anemone, der er på vej. Men jeg må nok indrømme, at de panggule gør noget særligt for mig lige efter vinteren 🙂 Pas på at lille søde Fie ikke spiser narcisserne.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Jeg er over hende som en høg, og ordet NEJ bruger jeg meget mere, end jeg selv synes, det er sjovt. Men det skal jo til. Hun vil gerne have fat i hyacinterne – sikkert fordi de dufter så dejligt. Men der er det også NEJ.
   I går beskar hun min parykbusk….
   🙂 Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.