En sofa med historie

(Indlægget indeholder lidt reklame i allersidste afsnit.) Vores sofa er en klassisk sofa fra halvtredserne i et meget enkelt design. Jeg har kendt den altid. Vitterligt altid, for det er den sofa, der stod i mit barndomshjem.

Den har holdt til meget. Vi børn fik lov at ligge på den med vores dyner, når vi var syge. Jeg har stået og hoppet på ryglænet af den for at nå pladespilleren, der var sat højt op, så små pilfingre ikke kunne komme til den. Hvis de altså ikke stod på ryglænet…

I sofaen er der blevet læst og leget, spist og drukket, set fjernsyn, hørt musik og rettet opgaver. Alle i familien, inklusive nogle generationer af katte,  har brugt den i årtier. Det er – og har altid været – en sofa, der blev brugt.

Bondemanden og jeg fik lov at overtage den for nogle og tyve år siden. Vi fik den sat i stand, ompolstret og ombetrukket. Vi valgte et mellembrunt betræk i ren uld. En af de naturfarver, der passer så godt til de klassiske møbler fra halvtredserne.

Den rolige farve gør det let at ‘skifte årstid’ på sofaen, og selvom det er den samme sofa, ser den helt forskellig ud fra årstid til årstid.

Om sommeren med det lyse, hæklede tæppe,

hæklet af en af min morfars søstre for snart 100 år siden.

Om vinteren med vattæppet i de varme efterårsfarver.

Altid med puder. Jeg holder så meget af bløde puder. De er hyggelige at se på, og uundværlige for den danske nationalsport: at sove til Barnaby.

Vi har lige fået nye puder i sofaen. I blød og lækker velour med lige så bløde og lækre, naturlige farver. Nougatfarvet og en sart, sart rosa. Man kan slet ikke lade være med at røre ved dem.

Jeg kan godt lide, at stuen skifter udseende en gang imellem. Det kan da heldigvis klares med puder og plaider. Vores sofa skal nemlig ikke udskiftes. Det har den alt for meget historie til nogensinde at blive, og møbler med historie er det nu bare rigtig rart at have nogle af.

Puderne stammer fra Amazing Living, som jeg fortalte om i sidste uge, og hvor du, hvis du skriver DALSGAARD i feltet for rabatkoder, kan få 10%  rabat. Det er jo værd at tage med.

Rigtig god fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.