Boganmeldelse: Den spiselige permahave

Siger begreber som urtespiral, banancirkel, hügelbed eller mandalahave dig noget? Jeg havde aldrig hørt ordene, før jeg var så heldig at modtage et anmeldereksemplar af Birgit Rothmanns bog: Den spiselige permahave – med naturen som læremester. Bogen er lige udkommet på Muusmann Forlag.

Bogen indleder med at fortælle om, hvad permakultur egentlig er. Ganske basalt er tankegangen, at du skal tage dig af jorden, så den kan tage sig af dig – et økologisk kredsløb, hvor man efterligner naturens gang så meget som muligt.

Og efter indledningen går det løs. Praktiske anvisninger til, hvordan man holder på regnvandet. Trin-for-trin forklaringer og vejledninger til opbygning af de forskellige bedtyper. Udførlige og inspirerende plantelister.

Og opskrifter. Spændende opskrifter som pasta med svampe og humleskud, hostaskud i svøb, brændenældetærte og kastanjelikør.

Alt i den spiselige permahave skal have en funktion – enten skal det kunne spises, eller det skal hjælpe de spiselige planter til at gro ved at give læ eller på anden måde optimere vækstforholdene.

Blandt andet er der afsnit om fugle i haven, om medicin fra haven, om bygning af insekthoteller (med en god liste over, hvilke insekter, der foretrækker hvilke værelsestyper på hotellet), og der er et stort afsnit om skovhaven. Den frodige, spiselige skovhave, hvor mad vokser i flere niveauer – fra svampene ved jorden til æblerne på træerne.

Og så er det altså også smukt. Noget, der betyder rigtig meget for mig, når det handler om have – spiselig eller ej.

Billedet er ‘sakset’ fra bogen.

Tankegangen er ret fascinerende. En have, der hviler i sig selv. Til tider bliver bogen dog en anelse frelst. Sådan på bedste økokriger facon. Den del er jeg ikke fascineret af. På trods af det er der mange gode ideer, man kan nippe af uden at gå ‘all-in’ – og hvem vil ikke gerne have løst affaldsproblemer eller spare på det dyre vand til havevanding?

Jeg vil for eksempel gerne lave et nøglehulsbed, og jeg er også ret betaget af urtespiralen – ikke mindst på grund af æstetikken. Måske jeg kan bruge nogle af markstenene, der ‘vokser’ op på marken i løbet af vinteren, til en urtespiral?

En stor have er ingen forudsætning. Birgit Rothmann har også ideer til, hvordan principperne kan bruges i mindre haver – ja endda på altaner, hvis man har sådan en.

Birgit Rothmanns permahave ligger på Samsø, i hvis milde klima næsten alt kan gro. Selv skal man selvfølgelig tage lokale forhold med i betragtning, når man vælger planter – men der er da også nok at vælge imellem.

Helt klart en spændende – og meget anderledes – havebog.

Du kan læse et uddrag af bogen hos Muusmann Forlag.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

12 kommentarer til “Boganmeldelse: Den spiselige permahave”

 1. Tak for anmeldelsen, Karen! Den bog vil jeg gerne læse. Jeg har læst lidt rundt omkring om permakultur, og tanken er interessant. Det lyder som om den bliver uddybet i Den spiselige permahave.
  Kh Nana

  Like

  1. Meget mere end uddybet – forklaret helt i detaljer. Det er en god bog, og som jeg skriver, kan man jo plukke lidt i det uden at gå all in. Jeg skrev en kommentar til dit indlæg om at sove i går – men jeg fik vist ikke trykket rigtigt (det var på den lillebitte telefon!). Jeg går ind og skriver den igen.
   Kh, Karen

   Like

 2. Lyder som en rigtig spændende bog, dog bliver jeg lidt forpustet hvis jeg skal til at omlægge haven til permakultur. 😉 Men som du selv skriver, så kan man jo altid nappe lidt ideer, som passer ind i vore egne haver. Jeg er lidt spændt på hvad et nøglehulsbed er for noget, er der mon vand i hullet?? 😀

  Like

  1. Også her. Jeg vil ikke lægge hele min have om. Jeg vil bare lave lidt nyt til sommer. Der kan være vand i hullet – eller et stykke blikfang af anden art. Afhængigt af størrelsen, kan det være en siddeplads også. Ideen er, man skal kunne nå hele bedet fra hullet og gangen ind samt udefra uden at trampe, hvis du forstår, hvad jeg mener?

   Like

 3. Det lyder som en mega god bog, og tror da den skal på min ønskeliste. Elser at få mest muligt ud af haven, og er helt klart også med på at det helst skal være smukt.
  Rigtig god aften kære Karen.

  Kærlig hilsen Lone

  Like

  1. Det er en rigtig god bog. Du kan jo eventuelt låne bogen på biblioteket, før du køber den. Det gør jeg tit, så jeg kan være helt sikker på, at det er den rigtige.
   Rigtig god dag til dig, søde Lone.
   Kh, Karen

   Like

 4. Birgit har været flere gange her i min have og samlet inspiration til køb af træer og buske. Desværre har jeg jo ikke noget spiseligt, så det er ikke det hele herfra, hun kan bruge i sin have, det ærgrer hun sig lidt over.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Ja, din have er jo også et strålende eksempel på, hvordan alting kan gro på skønne Samsø 🙂 Og selvfølgelig kender to haveentusiaster på Samsø hinanden.
   Alle planter behøver nu ikke at være spiselige efter min mening. Måske skifter jeg mening, hvis russerne kommer – men ellers er guf for øjnene nok 🙂
   Kh, Karen

   Like

 5. Spændende ord og sikkert også spændende læsning, du kan sikkert også få en masse godt ud af den Bog
  God Mandagsdag

  Like

Der er lukket for kommentarer.