Forfrosne fugle i haven

De rustne spurve sidder bag isblomsterne på pavillonens ruder og kigger ud. Det er koldt derude.

Der er iskant på de rustne svaler i haven.

De levende fugle er der ingen iskant på. De har travlt i kulden med korn og kvidder og en enkelt slåskamp eller to. Helt inde i køkkenet kan man høre, når spurveflokken letter.

Og man undres – for hvad var det, der fik dem til at flyve op i en blafrende flok? Sikkert kun en fornemmelse, for få minutter efter sidder de der igen. Jorden er levende.

Fuglene er en stor vinterglæde. Nu ser man dem. De er ikke skjult bag blade og kviste, men lever på mange måder udsat i vinterkulden.

Derfor fodrer vi i lange baner. Ikke kun for at hjælpe de små, forfrosne kræ med at holde varmen og huldet på kroppen, men også for den glæde det er at kigge på dem, når de flyver frem og tilbage mellem buskene og foderpladsen som mejserne, eller sidder ganske stille og guffer koncentreret, som grønirisken har for vane.

Foderpladser giver mange fugle i haven. Mange fugle i vinterhaven betyder også mange fugle i sommerhaven.

Om sommeren fodrer de voksne fugle de små, gabende fugleungenæb med blandt andet myggelarver. Derfor kan solsikkefrø i januar være med til at give færre myggestik i juli, og det er jo altså en rigtig win-win.

God, kold mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

8 kommentarer til “Forfrosne fugle i haven”

 1. Hvor er det nogle fine billeder, Karen! Og hvor har I mange gråspurve. Det er skønt at se. Jeg husker at der var masser af dem da jeg var barn, men nu ser jeg ikke så mange …

  Like

  1. Tak 🙂 Vi har flokkevis af spurve, men de er nu skovspurve. Du kan kende dem på det brune hoved og den brune plet på kinden. Det er dem, man ser mest nutildags. En populær forklaring er den, at mælkemanden ikke længere kommer rundt med sin hestevogn, som han faktisk gjorde i Hjørring, da jeg var barn. Gråspurvene levede meget af de korn, der kom ud med hestepærerne, og udstødning fra biler indeholder ikke så mange korn (det er også de partikelfiltre! 😀 )
   Kun få steder ser man rigtige gråssere – jeg har hørt, der er en del på Fyn.
   Kh, Karen

   Like

   1. Nå-ja, jeg ved egentlig godt de hedder skovspurve … det var faktisk også sådan nogle vi havde i haven da jeg var barn. Men dem har vi heller ikke ret mange af her. – Dog heldigvis mange andre fugle 🙂

    Like

 2. Der er heller ikke så mange fugle mere i vores Have vi har fået en del flere Katte her og det kan mærkes men dem der er tilbage fodrer vi selvfølgelig.

  Like

 3. For år tilbage opholdt jeg mig nogle måneder på et skib i Ft. Lauderdale; det første, jeg savnede, var fuglene. “Hvorfor er her ingen fugle?” Ingen vidste det, og de havde ikke engang lagt mærke til det. På vejen hjem var jeg 14 dage hos min veninde i Tallahassee, hvor det pippede alle vegne. Hendes mand kendte svaret – “Det er fordi, de alle er døde. Dernede sprøjter de helt vildt for insekter i deres citruslunde!!!” Længe leve produktoptimeringen – den enes brød, den andens død.
  Jeg har mange fugle året rundt, haven byder på flere slags mad og gode gemmesteder, og jeg har aldrig sprøjtet gift i haven. Det er de gratis glæder, man overlever på.

  Like

 4. Godt kamera du har. Det er svært at fange fugle, synes jeg.
  Her, i en byhave midt i Ebeltoft har vi ikke mange fugle. Fuglelivet savner jeg fra tidligere haver. Vi har dog nogen om sommeren.
  Svalen med rim er meget smuk i al sin enkelhed.
  God ny arbejdsuge.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det er et helt almindeligt Canon, jeg har, men jeg gemmer mig og har skiftet til den store (og tunge) linse. Så kan jeg tage dem helt ovre fra trappen gennem vinduet pg ud til foderpladsen ved køkkenet. Men rører jeg mig bare en anelse, myldrer de op i buskene igen 🙂 Jeg kan godt forstå, du savner fugle – de er sådan et dejligt syn.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.