Årets sidste roser – og en enkelt Lutherrose

Det er da dejligt, at man så sent på året kan gå ud og plukke lidt roser. Der er meget godt at sige om et lunt efterår.

At det lune efterår så følges af storme og vindstød af orkanstyrke, ja det er knap så godt. Lavtryk er efterhånden blevet et ret afskyet ord her i huset.

Vejret er dramatisk igen i dag. Vilde vindstød veksler med nogenlunde almindeligt blæsevejr, og regnbyger veksler med glimt af sol ind under de mørke skyer.

Græsplænen er fuld af grene og kviste, der er blæst ned i nattens løb.

I dag er der reformationsfejring i Skivholme, og der skal plantes et æbletræ oppe ved kirken. Det måtte gerne lige blive lidt bedre vejr til det.

Og hvorfor et æbletræ? Jo, man siger, at Luther engang skulle have sagt, at hvis jorden skulle gå under i morgen, ville han plante et æbletræ i dag.

Vise ord, om de så er sande eller ej.

Der er dem, der kritiserer Luther for ikke at have været demokrat. Jamen – det var der da ingen, der var dengang. Han bliver også kritiseret for at være antisemit. Det var han sikkert også. Det var de fleste dengang. Man må dømme folk ud fra den tid, de lever i.

Og vi har meget at takke Luther og reformationen for. Reformationen blev startskuddet til alt det, vi ser som selvfølgeligt nutildags. Ikke mindst skoler og uddannelse. Man skulle dengang lære at læse for at kunne læse bibelen, der nu fandtes på folks egne sprog og ikke kun på latin. Den uddannelse blev grundlaget for vores velstand, ytringsfrihed, kvindefrigørelse og meget, meget mere.

Det, der undrer mig i hele den snak, er, at det er de samme mennesker, der kritiserer Luther for at være udemokratisk og antisemit, som støtter de antidemokratiske kræfter i Danmark, der hader jøder intenst. Alt sammen i ‘mangfoldighedens’ navn.

Jeg ryster på hovedet og går ud for at se, om der skulle være en rose mere, inden jeg daffer op til kirken for at synge på dansk, høre en prædiken på dansk og altså også være med til at plante et æbletræ i stormvejret.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Årets sidste roser – og en enkelt Lutherrose”

  1. Det med æbletræer har altid spillet en vis rolle, godt at blive mindet om at et æble også kan symbolisere håb.
    God reformation

    Like

Der er lukket for kommentarer.