Store træer – lykke eller forbandelse?

I og omkring haven er der mange, store træer. Rigtig mange. Rigtigt store. På arealkortet over ejendommen er det meste af det, vi kalder haven, markeret som skov.

Skov er det, når man kigger op. Når man kigger op i udsigtshaven, ser det sådan ud. Store ask, eg og ahorn.

Kigger man lige ud, er det det her, man ser.

Kigger man op i skovhaven, er bladhanget tykt…

Men kigger man ligeud til den ene side, er der åbent og lyst op ad den stejle bakke overfor. Vejen op til det, vi kalder Østrig, hvor landskabet breder sig ud for vores fødder.

Kigger man ligeud til den anden side, ser man skovhaven og den lille, snoede vej.

Men skov er det faktisk det meste af det. Arealkortet har ret.

Der er kun én ting at sige imod de mange træer.

De prøver hele tiden på at blive flere. Millioner af frø drysser ned fra de store ahorn, og hvis man orkede, kunne man feje fliserne dagligt.

Mange timer går hvert år med at luge små træer i tusindvis væk fra bede, fra potter og krukker – og fra revner mellem fliser.

Først og fremmest er vi dog glade for vores store træer, og vi er glade for det rige fugle- og dyreliv de giver. Her er masser af fugle af alle slags. Tit ser vi rådyr trippe over vejen og forsvinde ind i skoven. Ved spejlbassinet fandt jeg grævlingens efterladenskaber i går. Den har nok været henne og slubre lidt rustent vand i sig.

Det er rigtig dejligt, og vi lever med de mange blade og selvsåede småtræer.

Kun én ting undrer mig.

Det er, når jeg ser alle de smukke opstillinger af efterårskrukker og planter hos folk på Instagram. Går de rundt med en kost hver dag hele dagen? Eller skyndte de sig at tage billederne, lige da de havde taget ugens store fejetur?

Det er nok det sidste… Det vil jeg i hvert fald trøste mig med.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

19 kommentarer til “Store træer – lykke eller forbandelse?”

 1. Store træer er fantastiske! Vi har kun nogle få, desværre. Jeg har aldrig rigtigt dyrket det der med at feje blade. Jeg tænker at de fint indgår i et eller andet naturligt kredsløb … De plejer i hvert fald at være væk om foråret 🙂

  Like

 2. Det daler ned med blade, bog og skaller fra min meget store bøg i haven. Først kommer duerne fra nær og fjern; op til 14 duer kan gå vinge ved vinge og nippe bog i skøn samdrægtighed. Det er et meget dejligt syn. En skønne dag efter et par dages tørvejr kommer jeg med plæneklipperen med opsamler. Det dejlige guf af blade, bog og skaller samt lidt græs er luftigt og lige til at vinterdække min store gunnera med og smide ind under alle mine store rododendroner, som derfor bor i den skønneste skovbund og ikke har fået andet gødning i over 20 år end det plus nedfaldne visne bøgegrene krammet i småstykker og de visne blomsterstande. Ormene har travlt med at trække blade ned, så de står flot op i plænen. Mine to smukke hanesporetjørne står med grønne blade og masser af store røde bær. Det er en fin tid – altså lige bortset fra, at det har plasket ned i stride strømme i to fulde dage; der er store søer på gårdspladsen, og det er umuligt at komme ind med tørre aviser, efter at postkassen absolut skulle flyttes helt ud til indkørslen, og posten endte med at blive en sjælden gæst.

  Like

  1. Ja, blade er guld – bladguld, som Anettes Flora kalder det. Det er kun på fliserne og trapperne, de skal væk, og nu, hvor det har regnet så meget, er fliser og trapper også glatte at gå på, når der ligger tykke lag af blade.
   Kun de tykkeste lag på græsplænerne river jeg væk, og de blade bliver smidt ud på marken, hvor køerne tramper dem ned og holder fest med at rode i dem.
   Vi har flest bøgetræer nede i vores lille skov, og derfra letter flokke af duer flere gange om dagen. De må være glade for bog 🙂

   Like

 3. Kære Karen, det kender vi vist alle til, nogle har mange blade andre mindre, men os med mega mange blade må jo leve med det og nå det vi kan nå 😊. Lidt flere uperfekte billeder eller nærmere den virkelige sandhed, vil nok være på sin plads af og til, en reminder 😊
  Jeg har også nullermænd inde i huset, der er ikke altid “slikket”, jeg er blevet lidt mere afslappet med alderen, folk må tage mig for den jeg er og ikke for hvor opryddet der er hele tiden, både ude og inde, men mon ikke alle har en snert af opryddelighed, når der kommer gæster eller vises noget frem. Men uperfekte billeder er jo livet og frem med nogle flere af dem 😊

  Like

  1. Ja, det er næsten som det med de tynde fotomodeller. Det er sundt at se nogle normale også, så man ikke tror, man er helt forkert 😁
   I har jo også de mange, smukke og kæmpestore træer, og jeres have ville heller ikke være den samme uden.
   Kh, Karen

   Like

 4. Ja, det er smukt med store og mange træer. Dejlig have i har. Minder meget om vores sted med mange træer omkring grunden. Får vi fejet og revet ugentligt? Nej, det gør vi ikke. Så derfor undgår man vel bare at fotografere lige der hvor det ikke er så rydeligt, eller accepterer det og viser det som det er. Vi er ikke perfektionister, og elsker vores smukke træer. Så lever vi med ulemperne, som opvejes af fordelene. Så i næste blogindlæg skal vi måske vise det som ikke er så perfekt på billeder 🙂

  Like

  1. De store træer er der som regel masser af på landet, og de er skønne. At sidde under dem en varm sommerdag i flimmerskyggen med en god bog er lykke.
   Egentlig synes jeg, jeg viser en del af det knapt så perfekte – for vores have bærer i den grad præg af, at vi har viljen, men ikke tid nok med cirka to jobs hver. Så pyt – jeg tager bare et par billeder, når jeg har fejet. Mens jeg henter kameraet ovenpå, drysser der nye blade og frø ned 😀

   Like

 5. Det ser gude smukt ud med de træer og den snoede vej. Er da solgt.
  Anettes Flora kalder dem guld. Altså bladene. Jeg render konstant rundt med en kost. For jeg kan ikke lide blade :))))))))
  Smuk dag
  Charlotte

  Like

  1. Bladene er guld – men de skal ikke ligge på fliser og trappegange i haven. Der er de bare rod. Så jeg farer også rundt med kost og rive 🙂 Men ikke hele tiden, for jeg skal jo altså også på arbejde – og sove 😀
   Smuk dag til dig også – og knus, Karen

   Like

 6. Vi har også meget store træer hele vejen rundt om huset. Jeg elsker dem, selvom de tager lys og giver masser af arbejde.
  Hehe Jeg er sikker på billederne bliver taget lige når pynten er sat 😉 det gør jeg selv
  Rigtig god dag i din fantastiske have

  Kærlig hilsen
  Lone

  Like

  1. Det gør jeg da også 🙂 Det varer jo så kort tid, før der er blade overalt i efteråret, og edderkoppespind overalt om sommeren.
   Mange fælder alle træerne, fordi de tager lys – men man kan jo også vælge at se det sådan, at de giver skygge – og det er nu rart, når det er varmt 🙂
   Jeg må forbi og se jeres skønne have, når jeg er i Hjørring.
   Knus og kh, Karen

   Like

 7. Kære Karen. Du har helt ret: Træer må man ikke mangle i en have. I vores lille have må de ikke blive mere end 3-4-5 meter, ellers ryger proportionerne, og det er helt sjovt at tænke på, hvor store træer I har. Jeres skovtræer er flotte og indhyller huset i hygge. Bladene og frøene kan jeg hilse fra Bent og sige, at han også godt kunne undvære – selv med vores små træer. Han er havens fejemand. Og jeg skynder mig at fotografere, lige når der er pænt, og solen skinner 😉
  (Men der er nu også en charme ved at se alle bladene drysset ned)
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det er netop det skønne ved haver, at de er så forskellige, og at man kan skabe så mange slags frodighed. 3-5 meter er jo bare pistlinge, hvis man ser dem hos os, men helt sikkert rigtige træer hos jer 🙂

   Like

 8. Os der har store træer eller en skov i baghaven må nok bare leve med alle de blade. Jeg sagde godt nok til en veninde i går at det ville være rart hvis overgartneren havde en bladsuger så alle de blade fløj op i stedet for ned ;o)) Lige i dag får de nu lov til at flyve hvorhen de vil lige her.

  Like

 9. Hej Karen.
  Store træer i haven syntes jeg skaber liv. Vi elsker i hvert fald vores rigtig meget. Mht instagram, så plejer jeg altid at tage billederne lige når det hele er arrangeret. Så er det i hvert fald flot som udgangspunkt. Men syntes nu også det bliver smukkere, når bladene har lagt sig sirlig til rette.
  Men hvad, jeg elsker jo også efteråret helt vildt.
  Hilsen Heike

  Like

 10. Hellere naturligt, end et opstyltet billede som efterlader et forkert indtryk. Nu kender jeg jo dalsgaardens område til dels, og synes det er fint med u ensrettet charme 😄😃😄

  Like

Der er lukket for kommentarer.