En grøn fodpose af kæmpestenbræk

I de sidste dage har der ikke været gæster i B&B’en, og jeg har haft tid til at gå i haven, når jeg kom hjem fra arbejde. Sikke en luksus. Og det kan virkelig ses, at der er sket noget – både generelt og i hjørner og kroge.

Vi har blandt andet opstammet en ædelcypres, der står mellem nordgavlen og hækken ud mod vejen.

Den blev plantet for 12 år siden, og ud over at gå op i første sals højde var den blevet så bred forneden, at man dårligt kunne klemme sig mellem den og hækken længere.

Den klemte også vores klatrehortensia, der vokser så godt deromme i skyggen, og som skal have lov at vokse videre om bag cypressen.

Det gav en masse luft, at cypressen blev opstammet. Men… jorden under den var bar og tør med kun et par enkelte, skravlede skvalderkål. Det så ikke så kønt ud.

De blev luget væk og jorden blev renset for de lumske skvalderrødder. Og så fik cypressen en fin, grøn fodpose.

Kæmpestenbræk, som vokser så godt hos os, at et par planter på få år blev til hele hække, som vi tynder ud i hvert år. Kæmpestenbræk er voksevillig og nem at dele. Bare bræk et stykke af med både blade og stængel, stik stænglen i jorden, vand og vent. Nogle af dem går måske ud, men så kommer de andre.

Endnu en god ting ved kæmpestenbræk er, at sneglene altså ikke kan lide dem. Jeg vil give bagsiden af huset en tilsvarende fodpose. Der kæmper kæmpekonval mod evige angreb af snegle og sommerfuglelarver. Nej, væk med de to ærkefjender, skvalder og snegle, og ind med kæmpestenbræk, der kan holde begge dele i ave. Sådan en grøn fodpose pynter.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

15 kommentarer til “En grøn fodpose af kæmpestenbræk”

 1. Her er lige en anden hjælper – de smukke vinbjergsnegle. De spiser æggene, så de er med til at holde bestanden nede af de uønskede husløse, som heller ikke kan lide tørret mos fra græsplænen. Efter en oprensning i plænen, lagde jeg et lag under hække mod en mark og en nabohave med godt resultat.

  Like

 2. Jeg elsker også den plante og har den flere steder i haven. Så smukt der ser ud hos dig Karen.
  Er da så vild med huset. Rigtig landidyl.

  Smuk weekend
  Knus
  Charlotte

  Like

 3. En smuk fodpose! Og hvor ser jeres hus altså hyggeligt ud! Hvad er det mon der vokser omkring hoveddøren? – Kønt ser det i hvert fald ud – på den-dér engelske måde …

  Like

  1. Fra en anglofil til en anden 🙂 Det er også den der engelske måde, jeg er helt vild med og har arbejdet på at få frem 🙂 Det er tobakspibeplante, der vokser omkring døren – den er livskraftig og smukt grøn. Desværre ikke stedsegrøn…

   Liked by 1 person

   1. Til gengæld er glæden ekstra stor, når det lykkes 🙂 Jeg har aldrig tænkt at mine kæmpestenbræk netop ikke var sneglemad, men det er nok fordi de står på gårdspladsen, hvor der ikke er snegle. Jeg vil nu flytte nogle op i haven. Nøjsomme er de også. Så godt du fik mig til at reflektere over det 🙂

    Like

   2. Ja, vi er faktisk ikke generet af dem på gårdspladsen, men nu skal det siges, at vi jo bor midt i byen, hvor antallet af snegle i forvejen er ringe. Vi kom fra en have, hvor vi samlede snegle hver aften, og jeg lovede mig selv, at dét ville jeg aldrig nogen sinde igen bruge mit liv på (enig i at det er et hadeobjekt). Derfor har jeg øvet mig i at finde planter, som de ikke spiser – her er træer og buske gode, og jeg har fundet nogle plantebaljer, som de vist ikke kan komme op i – men som sagt: Beliggenheden i byen er en stor hjælp. God jagt 🙂

    Like

Der er lukket for kommentarer.