Et besøg værd: Nationalparken Gran Paradiso i de italienske alper

Rigtig mange danskere tager til Italien om sommeren. Strømmen af biler går sædvanligvis via Østrig og Brennerpasset ned til det varme Italien. Man kan også køre igennem Schweiz – op til og igennem Sct. Bernhard tunnelen. Det gjorde vi, for målet for turen var i første omgang Aostadalen i de italienske alper. Dal og dal er måske så meget sagt, for man er højt oppe, luften er klar, ren og tynd, og nætterne kølige, så man sover godt.

Et dejligt sted at tilbringe et nogle dage.

Fra hovedbyen Aosta kørte vi mod Cogne ad en meget smuk – omend stejl og snoet – vej med klipper og vandfald og derud, hvor GPS’en ikke længere kan finde en vej, fordi vejen i bogstaveligste forstand slutter: til Valnontey i 1660 meters højde og ind i nationalparken Gran Paradiso, der har navn efter en lokalt vildtvoksende lilje.

Vi nåede dertil i det smukkeste solskinsvejr og slog os ned på campingpladsen Lo Stambecco.

En smukt beliggende og meget hyggelig plads, hvor værtinden havde mindst 100 krukker med frodige sommerblomster.

Lo Stambecco betyder stenbukken, og vi så virkelig også vilde stenbukke, der græssede på de bittesmå græsflader mellem klipperne. Kongeørne så vi også, men lammegribben gad ikke flyve forbi os denne gang.

Er man ikke til camping, er der flere hyggelige B&B’er og bondegårdsferiesteder i området. Den største af dem sælger mælk, yoghurt og ost fra egne køer i en lille butik. Køerne bliver hver morgen drevet gennem landsbyen og ud på engen, hvorfra man kan høre deres klokker overalt i dalen, og så tilbage igen til malkning hver aften.

Det er virkelig et paradis – et Gran Paradiso. Vi blev der en lille uge, tog på sightseeing og gik ture i den fantastiske natur.

Vi købte et kort med vandreruter for to euro. Turene er godt afmærkede og de findes i flere sværhedsgrader. Man behøver ikke være en stenbuk eller en trænet klatrer med udstyret i orden for at gå ture, nyde udsigten og de mange vilde planter.

Parken blomstrer med tusindvis af blomstrende husløg, liljer, puder af timian, knopurt og hundreder af andre vilde planter.

Der er hele bjergskråninger dækket af azalea.

Ved Valnontey er der en rigtig spændende botanisk have, hvor man kan se over 1000 forskellige bjergplanter og blomster. Den have kommer der mere om, for mange af de vildtvoksende alpeplanter kender vi som haveplanter.

I morgen er det tid til den første alpe-opskrift: Pollo Valdostana, som vi med stort held har afprøvet i går.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Et besøg værd: Nationalparken Gran Paradiso i de italienske alper”

 1. Overkomme skulle der stå
  Dannscka Schpro schwera Schpro
  Iser nor orbo ligge po oveste Hulle 😇😈😇

  Like

 2. Glæder mig til opskriften og er spændt på hvad. Slags Ost du bruger i stedet for den italienske
  God Onsdagsdag

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: