Højbede – med sneglekant – på terrasser i marken

Hvad er det nu, de har gang i? Der er gravet etager ind i markkanten? Var det ikke der, de havde køkkenhave før? Det ser da forfærdeligt ud.

Jo, men… det bliver ikke ved med at se sådan ud. På hver af de tre terrasser kommer der til at stå et stort højbed. Et højbed med sneglekant.

De tre højbede kommer til at rumme vores køkkenhave i år – og i mange år fremover. Det er sneglenes skyld det hele. Sidste år fik vi intet ud af køkkenhaven. Absolut intet. De åd det hele. 3-4 af de ækle fyre kunne sidde og mæske sig i en squashblomst. Kålplanterne var fyldt med dem. Salaten forsvandt, næsten før den kom op. De åd simpelthen alt undtagen kartoffelplanterne.

Når en køkkenhave ligger i markkanten, som vores gør, er det stort set umuligt at bekæmpe de slimede uhyrer med ølfælder, nattejagt og deslige. De vandrer ind som en ødelæggende hær, og de æder alt på deres vej. Efter sidste år har vi simpelthen kastet håndklædet i ringen og købt hjælp i form af højbede.

Stigningen i markbedet er så stor, at højbedene skal stå på terrasser for at stå lige. Nærmest som en olivenplantage på en bjergskråning i Toscana. Der er gravet ud, så der er plads til højbedene og plads til at gå omkring dem.

De tre højbede er samlet af sektioner på 1,2 m, så bredden bliver 1,2 m og længden 3,60. Det giver masser af plads til det, vi skal dyrke. Squash, græskar, bønner, bladselleri, salater – alt sammen snegleføde af højeste karat. Men nu kan de ikke komme til fadet. Kanten holder dem væk. De kan simpelthen ikke vride sig rundt i den vinkel.

Jeg skal nok vise billeder fra udviklingen af projektet, når det kommer længere frem. Lige nu kan man ikke se meget, men jeg er så glad for, at vi endelig er kommet i gang, og jeg kunne ikke vente med at fortælle om projektet – til glæde og forhåbentlig inspiration, hvis du også bor med græsmarker omkring din have.

Indlægget er skrevet i samarbejde med zinkbakken.dk, hvor vi har købt bedene. De har rigtig mange lækre ting derude i Låsby, hvor de bor. Vi var glade for at det lå i nærheden, men de sender selvfølgelig i hele landet.

Prøv at tage et kig på deres website. Det smarte system med samlesæt gør, at man kan lave store højbede eller små højbede, præcis som man har lyst. De har meget mere end det – men kig selv – jeg har fundet nok til en meget lang ønskeseddel og mange havedrømme. Du kan læse mere om zinkbakken.dk i en artikel hos Havefolket.dk – den finder du lige her: Zinkbakker i metermål.

God mandag aften.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

13 kommentarer til “Højbede – med sneglekant – på terrasser i marken”

 1. De snegle er noget en vis person har skabt, træls at de ødelægger det hele. Tillykke med de nye bede, dejligt at I nu igen kan få glæde af køkkenhaven. Vi har en køkkenhave med stigrus mellem bedene (som blot er af lærketræ). Jeg har her oplevet, at det kan de ikke lide at kravle på og derfor ser vi kun meget sjældent sneglene der. Nu ved jeg ikke, hvad du har overvejet af belægning mellem bedene, men jeg kan kun anbefale stigruset :-). Mange hilsner Mette

  Like

  1. Tak, Mette. Vi tæller lidt på knapper endnu, hvad angår belægningen. I første omgang bliver det nok træflis. Det er sneglene heller ikke så vilde med, kan vi se i skovhaven.
   Mange hilsener, Karen

   Like

 2. Hvor er det en god ide. Vi har anskaffet os et par ænder fra fru Pedersen, så jeg håber de tager sneglene. Men har nu ikke så meget køkkenhave, men den smule jeg har, vil jeg ski ikke dele med snegle ;0)

  Rigtig god dag
  Knus Lone

  Like

 3. Dem bliver i glade for. Sneglene kan ikke komme over kanten, men husk at hvis en stængel/blad vokser ud over kanten og hænger ned på jorden, kan de komme op den vej, bare en lille detalje du skal være opmærksom på.
  Man avler meget mere i højbede, de er nemme at håndluge i, og afgrøderne giver godt. Jeg er så glad for mine.

  Kærlig hilsen Anette

  Like

  1. Jeg glæder mig sådan til at komme i gang. Det bliver sent at få gang i køkkenahaven, men der er forspiret i drivhuset, så det er lige til at plante ud. Vi må lige kigge nærmere på dine og planteafstand m.v., når vi ses.
   Kærlig hilsen, Karen

   Like

 4. Dem skal I nok blive glade for! Her er vi så glade for vores højbede med sneglekant – også fra Zinkbakken 🙂 Jeg tror faktisk jeg skal have nogle flere, for de ting jeg har plantet direkte i jorden i køkkenhaven i år, er ret snegleangrebne.

  Like

  1. Ja, vi vælger jo vores højbeds-pushere med omhu. Læste du artiklen hos Havefolket? Hvem der bare kunne finde sådan en ide. Her er sneglene også i gang – stjerneskærmen røg i nat. Nu planter jeg resterne i en potte, gør jeg.
   Kh, Karen

   Like

   1. Næh, den artikel har jeg ikke læst, men jeg vil prøve at finde den og læse den i aften.
    Møgsnegle!!!

    Like

 5. Køkkenhave i højbede – det tror jeg, du bliver glad for. Vores køkkenhave er en højbedshave og vi nyder det. Hos os er kasserne lavet af gamle støbeforme af lærketræ og hele køkkenhaven er indrammet af et sneglehegn. Se evt. her: http://bloggen.hekora.dk/#post6
  Jeres projekt med zinkhøjbedene ser spændende ud og jeg vil med glæde følge med på bloggen. Og så håber jeg, at sneglekanten sikrer dig “eneret” på afgrøderne i fremtiden.

  Like

 6. Fantastisk ide med sådanne bede.
  De snegle kan være slemme. Heldigvis er det ikke noget vi har døjet med.
  Glæder mig til at se resultatet.

  God aften

  Charlotte

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: