Julehvidt i decembermørket

Dengang vi boede i byen – for snart 15 år siden – havde vi både gardiner og persienner. Når det var mørkt, var der trukket for. Det lukkede både for eventuelle nysgerrige blikke og for gadelys. Her lidt udenfor Skivholme er der ingen gadelys, og der er sjældent nogen, der går forbi, når det er mørkt.

Måske ser uglen, at vi har lyset tændt, og måske undrer et rådyr sig over, hvordan det kan være dag derinde, når det er nat ude. Det er også alt. Derfor har vi ingen persienner, og vores gardiner er faktisk kun til pynt. Ruderne er sorte, når det mørkt udenfor, og sådan synes jeg, ruder skal være. På landet.

billede8

Til gengæld er der lys i vinduerne. Det ser så hyggeligt ud mod det mørke. Stearinlysene i de gamle stager står i vinduet ud mod vejen hele året.

Ud mod haven er det hvide blomster, der lyser.

billede9

I køkkenet er der også hvide blomster – hvide julestjerner. De hvide julestjerner er også fine efter jul, hvor man godt kan blive lidt træt af de røde, der ikke rigtigt passer ind, når det ikke er jul længere.

billede1

Og så er der lys ude i haven. Lyskæderne lyser meget mere op der, hvor der ikke er gadelys.

På den anden side af ådalen – vel omkring en halv kilometer væk i fugleflugt – er der nogen, der har hængt en af de der fine lyskæder i flagstangen, så flagstangen bliver til et juletræ. Vi kan se træet herfra, og det ser ud som om, det lysende juletræ svæver i mørket. Et dejligt syn.

Trille – sangeren, der døde for kort tid siden – sang engang en sang, der hed ‘Et lille lys i mørket’. Der var omkvædet:

Sådan er der altid
et lille lys i mørket.
Det står og blafrer der et sted.
Men hvis du vil kunne se det,
må du ikke være mørkeræd.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Julehvidt i decembermørket”

  1. Sådan er det også her – vi har slet ingen gardiner. Ovenpå i værelserne er der mørklægningsgardiner, som nogen gange bruges om sommeren, hvis man ikke kan falde i søvn, når det er meget lyst. Ellers følger vi bare døgnets rytme derude – her kommer heller aldrig nogen forbi, og der er ikke noget gadelys eller lign. Sådan kan jeg godt lide det.

    Like

Der er lukket for kommentarer.