Brød til julefrokosten – en ny opskrift og links til flere

Til julefrokoster skal der bruges masser af brød.

Rugbrød i lange baner, hvidt brød til rejesalaten – måske også et groft brød.

billede3

og sprødt, hjemmebagt knækbrød og/eller hjemmebagte havrekiks til osten.

billede13

Her har du opskriften på et driftsikkert, nemt, hvidt brød med spelt og hvede, god og saftig krumme og sprød skorpe. Du kan nøjes med mindre gær, hvis du lader brødet hæve længere. Men her er det den hurtige udgave, du får opskriften på.

billede9

Til to brød skal man bruge:
7 dl vand
50 g gær
2 tsk salt
1 spsk sukker
200 g lyst speltmel
800 g hvedemel med 12% protein (fås i mange udgaver – jeg bruger det fra Lidl)
2 brødforme og rapsolie til smøring

Rør gæren ud i vandet, tilsæt speltmelet og pisk det godt sammen. Tilsæt hvedemel, salt og sukker, og ælt det nu godt og længe. Jeg lader det ælte i 12-15 minutter i røremaskinen.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager en times tid. Del klumpen i to og form to brød – læg dem i formene (som du lige har smurt godt med olie først), og lad dem efterhæve i endnu en times tid. Bag dem i 45 minutter. Først i et kvarter på 200 grader og resten af tiden på 180.

Brødet kan sagtens fryses, så du kan bage det i god tid. Når du tager det op, skal det bare tø, pensles med vand, i ovnen på 200 grader i en ti minutters tid, ud på en rist og have lov at stå i yderligere 10 minutter. Nu kan du skære det, og det smager helt og aldeles nybagt.

billede12

Og rugbrødet? Det, der ligger der på bagehylden og ser godt og hjemmebagt ud?

billede9

Ja, der springer jeg altså over, hvor gærdet er allerlavest. Det er kernerugbrødet fra Finax. Brødblandingen i den blå pose. Man kan jo ikke nå at gøre alt selv, vel?

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Brød til julefrokosten – en ny opskrift og links til flere”

 1. Her til formiddag har jeg bagt boller og et franskbrød med hørfrø og rugkerner. Det er ikke sidste gang jeg bruger den opskrift. Min datter og barnebarn kommer forbi efter skole til boller og saftevand/kaffe.Har du ovnen på varmluft, Karen?Jeg skal også prøve Dybbøl- brød.
  Jeg kan godt lide at bage.

  Hilsen Hanne.

  Like

  1. Hej Hanne,
   Hørfrø og rug er sådan en god blanding. Jeg bager sjældent med varmluft. Jeg synes, det tørrer for meget. Kun flutes i flute-formen får en gang blæst. Jeg kan også godt lide at bage. Det er så hyggeligt, og køkkenet dufter så dejligt.

   Like

 2. Hej Karen. Lækre brød, du viser her. Og imponerende at du bager det hele – jeg springer endnu mere over gærdet, når det hedder rugbrød. Det købes færdigt 🙂
  Men hvad er det for et fint stativ du køler dine brød på? Kan det købes, eller er det bondemanden der er meget fingersnild?

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: