Små byer, store oplevelser

I store byer er der et enormt udvalg af kulturelle tilbud. Der er uanede mængder af ting, man kan gå til, se og høre hver eneste dag. Man kan uforpligtende vælge at være publikum til næsten hvad som helst, der interesserer en.

I mindre byer og i landsbyer er der op til dem, der bor der, om der sker noget eller ej. Og det er op til dem, der bor der, at bakke op om lokale initiativer – sociale, kulturelle, politiske

valgmoede

og praktiske.

4Foto: Skivholme Forsamlingshus

De fleste aktiviteter foregår i skolen, i forsamlingshuset og i kirken.

Billede16

Der er plads både fysisk og mentalt, og der finder man de ildsjæle, der får tingene til at ske. Det er meget mere personligt og ikke spor uforpligtende. Nok kan man være publikum den ene dag, men så er man altså arrangør den næste.

Lørdag aften var vi til intimkoncert med Lasse og Mathilde i vores eget forsamlingshus i Skivholme, og det var en dejlig oplevelse.

lasse-og-mathilde

Hvis man forventede en lidt nostalgisk tidsrejse fra dem, ville man være blevet ret skuffet. For de to er i fuld gang med nye og spændende ting – de har lige lavet et nyt album – og vi fik dejlige tekster af blandt andet Tove Ditlevsen og Piet Hein, lidt fra det nye album og en enkelt gammel kending eller to. Et perfekt miks.

Og de er dygtige. Spiller godt, synger godt og vælger gode materialer – tekster med kød på.  Det var en fornøjelse at høre gode tekster fortolket livligt, musikalsk og med sprudlende humør. Og det er en fornøjelse at høre en voksen kvinde synge som en voksen kvinde.

For tiden er det ellers de barnlige stemmer, der hitter. Panamahs hæse lillepige-hvisken, Barbara Molekos krukkede ‘tseeei’ i stedet for ‘se’, den nasale småråben fra Mø. Det minder om en form for åndelig anoreksi – en indgroet angst for at blive voksen. Nå – kæphestene kan vi lige lade blive i stalden, for det var det nære i landsbyernes kulturelle liv, jeg var i gang med.

billede1Foto: Skivholme Forsamlingshus

Når der sådan er koncert i Skivholme Forsamlingshus kan der maksimalt være 90 personer. Og kunstnerne er med til spisningen før, de holder pausen sammen med publikum, og de har tid til at snakke lidt bagefter. Det er meget mere personligt end at stå i klump til en storkoncert og kun kunne se kunstnerne på storskærm. Sådan set tror jeg også, det er sjovere for kunstnerne, selvom det ikke er noget, de bliver rige af.

Sidste år var vi til en anden intimkoncert, Fairport Convention i Biohuset i Galten.

udklip1

Der var det helt det samme – man er fysisk tæt på dem, der spiller, snakker med dem i pausen, hører om deres liv og køber cd’er af deres koner, der er med på turneen. At snakke camping i Italien med en af folkrockens kæmper, som man købte plader med, da man var teenager… Det sker altså ikke til en koncert i Parken.

Legender som både Fairport Convention og Lasse og Mathilde får liv, bliver tredimensionelle. De træder ud af legendernes tågede univers og bliver rigtige mennesker i vores bevidsthed.

Det er den nærhed, jeg holder så meget af. Og hvornår mon Mark Knopfler kommer forbi Skivholme?

God onsdag.

Save

Save

Save

Save

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Små byer, store oplevelser”

  1. Hahaha ja hvis Knopfler kommer forbi, så gør jeg dæleme osse 😉
    Det lyder virkelig hyggeligt og rigtig dejligt med de koncerter. Og det er da så godt man kan få lov at tale med kunstnerne i pausen. Det gad jeg godt være med til.
    Rigtig god weekend sødeste Karen 💕

    Knus Lone

    Like

Der er lukket for kommentarer.