10 tips mod vinter-nedtrykthed

Ikke alle dage i det sene efterår og vinteren er smukke og solrige med sprød frost under fødderne.

Billede4

Der er mange flere dage som i dag, hvor det blæser, regner og bare er grundtrist at se på. Nogle får deciderede vinterdepressioner af det, mange andre går bare og har det småskidt i hele den mørke tid. Føler sig slatne og uenergiske og sukker efter sommer og lys.

Sådan har jeg det sjældent. Jo, jeg kan godt blive lidt utålmodig, når vi når februar, men ligefrem depression? Nej. Jeg tror, det er fordi, der er så meget at hygge sig med i den mørke tid.

Jeg har prøvet at tænke lidt over, om jeg kan give nogle tips videre. 10 af dem kommer her, og så kan du jo se, om der er en ide eller to, du kan bruge, hvis du er vinterked.

1.
Vær så meget ude som muligt om dagen. Frisk luft og den smule lys, der er, løfter humøret. Det er svært i hverdagen, når man går på arbejde, men bare en lille tur ud i frokosten kan gøre en forskel. I hvert fald er det skønt at komme ind igen…

En tur i haven, marken, skoven eller stranden i weekenden er den rene livseliksir.

Billede9

2.
Gå i gang med at lære noget nyt. Noget indendørs hyggenyt, der kan engagere dig og få dig ud af dig selv. Kan du hækle? Strikke? Male med kalkmaling? Bage? Snakke fransk? Ellers er det nu, du har tid til at lære det.

Billede5

3.
Tænd lys. Både lamper og levende lys. Ude og inde. Du står ikke ved dødens port, fordi du tænder et par stearinlys.

Billede1

4.
Bøger. Uden bøger går man kold. Bøger indeholder verdener, du ikke har besøgt endnu. Du har garanteret en læseliste så lang som en arm, fordi du har været i haven hele sommeren og ikke nået at læse alle de nye bøger, der er kommet. Så afsted til biblioteket!

Billede3

5.
Mad. Gør noget ud af det. Varm simremad. Krydderier. Rodfrugter. Peberrod. Kartoffel- og rodfrugtmos. Vintergrøntsager passer til vinteren. Glem alt om tomater og salatblade. De smager ikke af noget, før solen kommer igen.

billede3

6.
Tæpper. Hav lune tæpper i sofaen og i lænestolen. De varmer mentalt og hygger, også selvom du måske har både gulvvarme og 21 grader.

Billede7

7.
Sov meget. Så meget du kan komme til. Søvn er sundt, modvirker både rynker og deller, og man har brug for mere søvn i den mørke tid.

Billede12

8.
Film. Gå en tur i biografen, eller optag de gode film, fjernsynet altid viser umuligt sent om natten, så du kan se dem på et mere menneskeligt tidspunkt. Film er ligesom bøger – de bringer dig ud af dig selv.

9.
Tanker. Tænk ’hvor skal jeg hygge mig i aften med at…’ i stedet for at tænke ’øv, hvor er det mørkt’. Det er ligesom at smile, når man er sur. Man bliver gladere af det – det er vist bare kemi, men det virker.

Billede1

10.
Blomster. Hyacinter, tulipaner, buketter og grønt. Blomster inde lyser op i den mørke tid, og alt det, der lyser op omkring dig, lyser op i dig.

Billede6

Når jeg tænker efter, handler de fleste af tipsene om at glemme sig selv og være optaget af noget andet. Det gør vi vel alle sammen på hver sin måde, men pluk bare en håndfuld ideer, hvis du har lyst – og se så, om ikke det bliver en dejlig vinter også for dig i år. Uanset vejret.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

21 kommentarer til “10 tips mod vinter-nedtrykthed”

 1. Engang jeg var nede hos min dejlige, gamle læge, sagde jeg “Den, der sover, synder ikke!” “Kender du ikke fortsættelsen”, sagde han. “Nej, er der en?” “Ja – og derfor er det synd at sove …”

  Det sidste vil jeg benytte mig af, finde symaskinen frem og sy puder til mine børnebørn i USA. Dér har jeg gennem årene købt T-shirts med smukke motiver, som skal omsættes til puder med lynlås. Så er de lige til at putte i vaskemaskinen med ‘broget-vask’. Puder med minder om, hvor den første blev født, senere flyttede hen og hvor de nu alle tre bor. Jeg skal bare lige købe lynlåse, så den største investering bliver portoen.

  Like

  1. Det var mig, der kommenterede med sove/synd citatet😡
   Ethvert godt citat skal jo vendes…med fare for liv og helbred i dette spændende forum vil jeg derfor komme med endnu et citat…det er ikke synd at bruge make-up, hvorefter vittige hoveder straks supplerede..men det er synd, det er nødvendigt😇
   Sic transit gloria mundi, fortsat god dag

   Like

 2. Det var et godt indlæg Karen:-))) jeg sparker også mig selv i røven, især skal der sparkes lidt ekstra på visse dage, for at komme ud på en gå tur-den energi der kommer af sådan en tur er ikke at kimse af

  Like

 3. Jeg har absolut tendens til at blive trist, når jeg ikke kan komme ud – så jeg forsøger at blive ved så længe i haven som muligt – og starter op så tidligt som muligt. Men januar kan være slem for mig, uf – også november har før været lang, men efter jeg er blevet bevidst om det med at komme ud, går det ikke så galt længere. Og nok søvn skader i al fald heller ikke!

  Like

 4. Den der sover synder ikke 🙂 betyder det. Google er min ven.
  Tak for gode råd, heldigvis har jeg ikke vinterdepression, jeg nyder vinteren og at have bedre tid til det, jeg kan lide.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Google er også min ven. Den eneste i verden, der ved alt om mig 😉 Jeg havde latin i gymnasiet for 100 år siden og har holdt det lidt vedlige ved netop den slags sjove ordsprog 🙂
   Kh, Karen

   Like

  1. Altid til tjeneste 🙂 Den, der sover, spiser ikke 🙂 Kender du ikke det, at man ikke har fået søvn nok, og man så går og er lækkersulten hele tiden? Et eller andet sted skal energien jo komme fra…

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: