Mortensaften: Rappe opskrifter på andesteg og anden andemad

Snart er det Mortens Aften igen. Martin af Tours ville ikke være biskop, han gemte sig i en lade, ænderne afslørede ham, og så blev han biskop alligevel. Det er den korte version af historien – undskyldningen for at spise and i november. Ikke et ondt ord om det, for and smager godt.

Billede4

Lige nu bugner tilbudsaviserne bugner med tilbud på ænder i alle størrelser og udskæringer. For den, der skal holde jul selv for første gang i år, er det en rigtig god lejlighed til at holde generalprøve.

For andre er det en rigtig god lejlighed til at prøve andre retter med and end den traditionelle andesteg.

Her har jeg samlet mine yndlingsopskrifter på andemad – både den helt traditionelle og en mindre traditionel.

Billede3

Den helt traditionelle opskrift på andesteg – og sovs – finder du her. Følg opskriften trin for trin – så kan det ikke gå galt.

Hvordan steger man en and – og hvad med sovsen?

Billede3

I de senere år er andebryststeg på ben blevet meget populær. Bryststykkerne er nok det bedste på en and – kødfulde og med reelt kød. Opskriften på, hvordan du steger sådan en fætter, kommer her.

Andebryststeg på ben

Billede1

En mere utraditionel og meget lækker opskrift, som vi af og til laver i efteråret, er

Andebryst med varme krydderier og æbler

Billede3

Og så kommer vi til resterne. En hel and giver som oftest rester, og så er en andepostej slet ikke nogen dårlig ide. Opskriften på sådan en finder du her:

Andepostej på engelsk vis

Billede3

Til sidst lige et tip: køb så stor en and, som du kan finde. Andeskeletter er nogenlunde samme størrelse, og den ekstra vægt er kød.

God fredag.

Save

Save

Save

Save

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Mortensaften: Rappe opskrifter på andesteg og anden andemad”

 1. Spændende opskrifter – en på engelsk vis skal afprøves, det ser så lækkert ud. Og tilpas anderledes til at det straks vækker min interesse 🙂
  God weekend.

  Like

 2. – og ringer telefonen, fordi de to mennesker, der havde meldt afbud, pludselig godt kan komme alligevel – ja, så trækker man bare halsen ud af halsskindet og stikker en svinemørbrad ind i stedet for. Sådan klarede min mor situationen for mange år siden – og det er stadig en smart og god idé.

  God weekend, deroppe!

  Like

 3. Jeg holder også virkeligt meget af and og laver gerne and på mange forskellige måder hen over efteråret og vinteren. Den der andepostej kender jeg ikke. Den ser fristende ud.

  Hav en skøn weekend

  Like

  1. Det er en god måde at bruge de ureelle rester på, og æblerne fra anden får man også brugt. Jeg laver tit sådan en English pie med mange slags rester. Du må også have en dejlig weekend.

   Like

Der er lukket for kommentarer.