Løftede pegefingre

Af og til overvejer jeg, om ikke jeg skulle droppe Facebook. Der er så mange sure mennesker derude på det store net, og deres evigt løftede pegefingre er svære at holde ud. Jeg er med i både havegrupper og madgrupper, og jeg rystes tit over nogle af de svar, folk ikke skammer sig over at give.

I går var der i en gruppe en, der havde købt en kylling og en pose rodfrugter på tilbud. Behøver det føre til bemærkninger som ‘Hvis du selv dyrkede dine rodfrugter, fik du råd til en økologisk kylling’? Nej, vel?  Måske har hun ingen have, og måske vil hun ikke have en øko-kylling, har de tænkt på det? Løftede pegefingre.

Og så er der alt det med sundt det ene og det andet. Alt skal være sundt – selv kager – eller det skal være alt-mulig-frit. Løftede pegefingre.

Billede2

I havegrupperne går det altid galt, når nogen skriver om sneglebekæmpelse, om giftige planter i haven – eller om ukrudtsbekæmpelse. Ve den stakkel, der spørger, om Round Up virker på skvalderkål. Round Up virker i hvert fald opildnende på agressionslystne debatkrigere, kan jeg konstatere. Løftede pegefingre.

For kort tid siden endte jeg selv midt i en shit-storm, fordi jeg skrev, jeg ikke længere ville dyrke almindelige tomater og agurker i drivhuset. Jamen – er det ikke folks egen sag, hvad de vil have i deres haver og drivhuse?

Der er simpelthen nogle meget højtråbende mennesker, der partout vil ‘redde verden’ ved at tvinge alle til at gøre, som de selv synes, man skal gøre. Med deres løftede pegefingre.

billede1

I nyhedopslag fra aviserne går det helt galt. De absolutte meninger har gode kår, når man skal fatte sig i så korte bemærkninger, som Facebook – og Twitter – lægger op til.

Så hvorfor blive? Jo, samtidig er der så mange søde og inspirerende mennesker, der er på Facebook, og jeg har fået nye, gode venner derinde. Altså folk, som jeg også ser andre steder end på nettet.

I havegrupperne er der overvejende masser af glæde. Der viser folk deres blomster, drivhuse og bede, hjælper hinanden og roser hinandens billeder – også selvom det måske ikke er stor fotokunst. Det er hyggeligt og rart, og man får så mange gode ideer af at se, hvordan andre gør.

Og i madgrupperne – jamen, det er da også hyggeligt at dele sine opskrifter og at se, hvad andre laver.

Så jeg bliver på Facebook. Men jeg vil scrolle meget hurtigt forbi en hel masse, og jeg vil melde mig ud af nogle grupper i dag – dem, hvor jeg synes, der er for mange af de der løftede pegefingre.

Det er jo en ret dejlig dag i dag, ikke? Den er der ingen grund til at ødelægge – for nogen.

billede3

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

30 kommentarer til “Løftede pegefingre”

 1. Interessant at læse dit indlæg og alle kommentarerne,:-) Jeg gider ikke diskutere på de digitale medier. Og går som hovedregel uden om. Og nu har jeg sådan en trang til at høre om det er vores kommende aftensmad du slutter af med, for hvor er hun køn:-)
  Har vist sagt det et par gange før, men jeg er vild med din skrivestil.
  Ha en god dag.

  Like

  1. Tak, Anette. Ja, de er kønne de hvide damer. Og de er meget mere tamme, end de små sorte er.
   Jeg går heller ikke ind i diskussioner på de sociale medier – men, jeg er med i flere grupper, og det er der, jeg møder de løftede mest 🙂 Nu har jeg skippet de grupper, hvor der er flest.
   Også en god dag til dig 🙂

   Like

 2. Du har fuldstændig ret! Jeg har det nøjagtig som dig og har faktisk af samme grund holdt en længere pause fra Facebook fordi det alle steder blev så negativt. Man skal virkelig rænke over hvad man skriver, for ikke at blive sablet ned og det er virkelig ærgerligt og trættende. Så jeg et gået på Instagram, hvor jeg synes at tonen er hyggelig og rar.
  Jeg er sikker på at du får nogen skønne tomater i dit drivhus – almindelige eller ej 😉
  Mange hilsner Vibeke L.

  Like

  1. Instagram er også meget mere hyggeligt. Men jeg tror, det skyldes, at man følger personer i stedet for at deltage i grupper. De løftede pegefingre gider ikke gå ind og følge dig for at sable dig ned. Det er nemmere på Facebook, hvor de melder sig ind i en gruppe.
   Mange hilsener, Karen

   Like

 3. Godt indlæg, du har så inderlig ret. Tak for din blog, du skriver så godt. Man bliver i godt humør af at læse dine både kloge, inspirerende og nyttige indlæg. Og gode opskrifter…

  Like

 4. Måske skal man tackle det på en anden måde så længe der ikke direkte trusler.. imod ens person.. Man kan selvfølgelig også tage det humoristisk og selv gøre folk lidt dumme. Der er selvfølgelig så den fare ved det at man ikke bliver taget alvorligt. Det komme an på hvor meget skriveriet betyder for en.. Hvis folk sagde til mig Jamen du bruger Roundup så ville jeg sige jo,- det er mest effektiv fordi roden skal også ødelægges i jorden,- det hjælper ikke bare at luge, fordi noget kan blive siddende i jorden,- og så har Vi det igen til næste år. Jamen du ødelægger naturen og grundvand dit svineøre.!!!. Jo men det er jo ødelagt så mange andre steder hvor folk bruger det men så skal man sørge for at brugsdrikke vand bliver hentet mange kilometer væk og fra en sø..Jamen dit dumme skid ,-ja det er du også.. kan man så skrive Karen !!!

  Like

 5. Åh, hvor er jeg også træt af de løftede pegefingre, du beskriver! Specielt dem der kommer som et lyn fra blå himmel – helt uventet og unødvendigt! Jeg kunne jo vælge at ignorere disse kommentarer og blot ryste på hovedet, men det er som om de suger energien ud af mig. Af samme grund har jeg meldt mig ud af nogen grupper, dem der er mest “infekterede”. Heldigvis er der jo en masse god energi og gode råd at hente mange andre steder på FB 🙂

  Like

 6. Hej Karen.
  Tak for et fint indlæg. Jeg kom ved e t tilfælde til at se din blog for nogle måneder siden og følger den nu. Jeg glæder mig dagligt til dit indlæg – du er en klog kone og det er en fornøjelse at læse dine indlæg, at bruge dine gode opskrifter, at nyde dine smukke billeder og få inspiration til haven. Dit indlæg om drivhuset satte tanker i gang hos mig og mit lille drivhus kommer til at se anderledes ud for eftertiden – tak for det!
  Og så er livet altså for kort til overkloge økofanatikere, speltmødre og lignende, som mener, at de har patent at vide, hvad der er godt for alle andre.
  Jeg håber, du bliver ved med dine gode indlæg.

  Bedste hilsener fra Tove Lindvang.

  Like

 7. Jeg gider ikke hidse mig op over alle de løftede pegefingre men har faktisk lidt ondt af dem.
  Jeg tror mange gør det fordi de keder sig bravt og hvor må det da være kedeligt at leve, hvis man hele tiden skal leve åh så sundt.
  God aften til dig…dejligt indlæg du har lavet.

  Like

  1. Det er nu en trist måde at fordrive kedsomhed på 🙂 Jeg kunne finde på ret meget andet at lave, hvis jeg fik tid til at kede mig lidt engang. Også god aften til dig om Bamsehunden 🙂

   Like

 8. Hørt! Hold fast i den positive vinkel og kør forbi de negative kommentarer. Vi behøver ikke være enige, men vi bør tale pænt til hinanden og respektere hinandens valg! Facebook kan mange ting, og jeg er med på at holde den positive fane højt!

  Like

 9. Jeg har aldrig været på Facebook, men er der desværre steder nok endda, hvor folk hidser sig op og ytrer sig på de mest ubehagelige måder, selv i trafikken. Måske vi skulle vende tilbage til at sige ‘De’ til hinanden. Hvem har nogensinde hørt en person sige “Deres dumme idiot!”

  Der er jo nok at glæde sig over, hvis man har øje og hjerte for det. Det er lige nu, du skulle have været på Dybbøl Banke og kørt ned mod Sønderborg og Alssund. Her er der en stor rapsmark i fuldt flor – et usædvanligt syn på denne årstid, hvor man ellers kun ser enkelte planter i blomst på en stor mark. En meget smuk indkørsel til Sønderborg.

  Jeg vil lukke alle livets fortrædeligheder ude og lige køre ind og tage en tur op og ned ad banken.

  Like

  1. Den har helt klart noget over sig “Deres dumme idiot” Den kan jeg godt lide. God tur op og ned ad bakken. Der er uendeligt smukt ved Dybbøl. Jeg har aldrig været der før vores ferie i september, og jeg nød det i fulde drag.

   Like

 10. Hørt! Alt for mange mener, at de er i deres gode ret til løftede pegefingre. Det er ærgerligt og stopper den ellers sjove, udfordrende og berigende meningsudveksling, der kan finde sted, hvis ingen mener at sidde inde med den ultimative sandhed. Jeg øver mig i at lytte og sidde på pegefingeren hver eneste dag 🙂

  Like

  1. Ja, meningsudveksling kan være endda særdeles berigende. Men ingen er blevet hverken gladere, klogere eller omvendt ved pegefingerens magt – og heller ikke ved brug af den finger, der sidder ved siden af pegefingeren 🙂

   Like

 11. Jeg forsøger virkelig at undgå de løftede pegefingre – både IRL og på Internettet. Jeg er helt enig i at der er for mange af dem. Jeg har ikke set at du er blevet ramt af en grøntsagsshitstorm, og jeg forstår heller ikke helt hvordan du har udløst den, men jeg vil til hver en tid forsvare din ret til at dyrke eller ikke dyrke tomater og agurk i dit drivhus 🙂 Jeg har en enkelt gang oplevet vredladne kommentarer på FB pga. et billede af en af mine hunde der spiste en stor isklump på en varm sommerdag (det opfattes åbenbart som dyrplageri i visse kredse). Jeg slettede opslaget, men gik faktisk rundt og havde lidt ondt i maven bagefter. Når jeg skriver at jeg forsøger at undgå løftede pegefingre, så er det både andres og egne. Jeg håber virkelig ikke at jeg selv kommer til at tale ned til andre, og jeg gør mig i hvert fald umage for ikke at gøre det. Og slet ikke på skrift, for så kan man ikke lige sige: “Ups” Undskyld! Jeg mente det ikke så galt”. Jeg er i øvrigt for nylig gået på Instagram (har prøvet før, men er faldet ud igen), og her har jeg kun oplevet søde, glade billeder og kommentarer. Jeg ved ikke om det bare er begynderheld.
  Knus fra Nana (der tænker på dig som en rigtig ven selv om jeg endnu kun har mødt dig i den virtuelle verden)

  Like

  1. Tak i lige måde, Nana 🙂 Og hvis dine hunde gerne vil have is, så skal de også have lov. Vores får mælkedrenge-is fra Hjem Is. Det er der sikkert også nogen, der vil løfte pegen over. Men det er rigtigt, at man bliver lidt beklemt, når man får smidt rådne tomater i hovedet – også selvom de er økologiske 😀
   Knus, Karen

   Like

 12. Ha jeg så godt, da det gik ud over dig, sådan noget pjat, jeg mener også, at du selv må bestemme, om du vil dyrke tomater, jeg giver dig nemlig ret. Så stort er udbyttet heller ikke, og hvis vi nu hellere vil have noget andet i vores drivhus, må det være vores egen sag. At de gider jeg scroller også hurtigt forbi, hvis jeg ikke lige sidder og morer mig over det fjolleri folk skriver 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det var økokrigerne, der røg i flæsket på mig – men pyt – man må jo godt fortælle, hvad man selv vil, uden at synes, andre skal gøre det samme, ikke? Så fra nu af: nul almindelige tomater – og pyt med prædikanterne 🙂
   Kh, Karen

   Like

 13. Nemlig – der er så mange dejlige ting, og du er rigtig god til at se dem og dele oplevelserne med os.

  Like

Der er lukket for kommentarer.