Mad eller pynt?

Drivhuse er oaser af foretagsom hygge. Lun luft, duft af planter og jord, ingen regn fra oven og ingen vind. Traditionelt har drivhusene været brugt til at fremavle de varmekrævende frugter og grøntsager, som var dyre og vanskelige at skaffe.

Men nutildags… Jamen, når mine tomater er ved at være modne, har man kunnet købe 5 kilo tomater for 25 kroner hos grønthandleren i lang, lang tid. 4 krumme agurker koster en tier fra længe før, mine overhovedet er begyndt at blomstre. Og dem, man kan købe, er vel at mærke som regel dansk dyrkede og med smag.

Billede1

Det er altså ikke det økonomiske aspekt, der betyder det helt store længere.

Nogle vil sige, at deres hjemmedyrkede tomater er bedre, fordi de er uden gift. Jamen – dansk frugt og grønt ligger langt under grænseværdierne og er praktisk taget giftfri, så det går nok ikke så galt med det købte.

Nej, det jeg vil have i drivhuset er det kønne og det lidt mere specielle. Sjove sorter af tomater med forskellige farver. Og chili – masser af skønne, farverige og forskellige chilier, for dem finder man ikke bare hos grønthandleren.

Billede5

Og så skal der være plads til blomster. Blomster og pynt. Pynt fra naturen som min lille, forladte fuglerede – og de fine tørre skærme fra prydløgene. Krogede grene og køn bark.

Billede2

En lysekrone skal der også være – hvor passer en lysekrone bedre ind end i drivhuset? (Unskyld, bror og svigerinde – jeres i garagen er også flot…) Små opstillinger af kønne planter og ting – men også de små haveredskaber, jord og leca og et godt arbejdsbord til ompotning, til prikling og til at stå ved, når jeg laver kranse og dekorationer.

Billede4

En blanding skal det være. Jeg vil have det hele – ganske ubeskedent. En blanding af spiseligt, nyttigt og pynteligt – og rigtig gerne noget, der er begge dele.

billede5

Sådan er vores drivhus efterhånden blevet, selvom det ikke er så stort igen, og jeg elsker at nusse derinde – fjernt fra verdens vrimmel.

billede1

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Mad eller pynt?”

 1. Hej Karen!
  Og jeg husker tydeligt hvor hyggeligt , og frodigt, der er i jeres drivhus, og den beliggenhed det har på jeres grund, er helt fantastisk, som et sted man da lige må smutte indenom inden man går ind:-)
  Her dyrkes i alle tilfælde heller ikke pgu af økonomien, men pgu af lysten og den frodighed der kan skabes i et glashus, det er så dejligt, og luksus agtigt:-)
  Ha en god dag
  Hilsner Anette som er ved at glæde sig til noget godt kød:P

  Like

  1. Tak, Anette 🙂 Jeg synes også, der er dejligt i drivhuset, og jeg vil altså kun lave de sjove grøntsager og krydderurter derinde, selvom jeg har fået meget skæld-ud fra selvforsyningsfundamentalisterne på facebook ved overhovedet at nævne økonomi i samme sætning som drivhus.
   Også en god dag til dig – det lover godt med mild morgenluft.

   Like

 2. Hvis jeg havde et drivhus (og det ville jeg gerne have), skulle det være som dit: Med plads til det hele. Jeg kom til at tænke på et Queen-omkvæd som jeg altid har elsket: “I want it all – and I want it now” 😉
  God weekend til dig!
  Kh Nana

  Like

 3. Fantastisk hyggeligt drivhus. Nøj hvor jeg bare ønsker mig sådan et og ja jeg ville også vælge at have de lidt mere specielle ting som ikke er så lette at finde. Der er fx mange typer af tomater som man ikke finder i handlen (eller ihvertfald kun til høj pris) og der er også krydderurter der har det lidt for koldt udendørs.

  Hav en skøn weekend.

  Like

Der er lukket for kommentarer.