På en bænk i Dronningens Have…

Gråsten Slot ligger lysende hvidt, omgivet af store, grønne plæner, der igen er omkranset af de skønneste staudebede.

billede8

Slotshaven er åben for besøgende hele året. Kun når Dronningen og hendes familie er på sommerferie på slottet, er haven lukket. Det kan jeg nu godt forstå, for ellers ville de stakkels mennesker jo ikke få et sekunds privatliv.

Her i september strålede staudebedene omkap med den gyldne sensommersol.

billede3

Store grupper af hver slags er der plads til i så store bede. Det giver en fantastisk virkning af både ro og liv.

billede5

billede4

billede9

Bedene er omkranset af stramme former, der fremhæver den vidunderlige overflod.

billede6

Haven følger de principper, vi også bruger herhjemme – på Gråsten Slot er det bare i meget, meget større målestok: Inde omkring bygningerne er haven struktureret og ‘civiliseret’ med en glidende overgang ud mod naturen,  hvor den bliver mere og mere vild – dog med enkelte elementer, der stadig siger ‘have’ og ikke ‘natur’.

billede7

Jeg kunne have gået der i timevis og nærstuderet. Men… solen var skarp og hunden havde det alt for varmt i sin tykke pels, så efter en tid slog vi os ned på Dronningens bænk i skyggen.

billede1

Vi var ikke de eneste, der sad der på bænken. Vi delte pladsen med en laber larve.

billede2

En natsværmerlarve – en  Bøgenonne. Flot fyr…

Kommer du til Gråsten (og hvorfor skulle du egentlig ikke det?), må du endelig huske at besøge Dronningens smukke have. Der er meget, meget smukt, den er en del af den danske kulturarv, og det er endnu en af de store, gratis glæder, som der er så mange af.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “På en bænk i Dronningens Have…”

 1. Hej Karen
  Der er smukt i Gråsten, jeg var der for nogle år siden i januar, så jeg kom ikke i Dronningens Have. Det ser smukt ud.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Du må absolut en tur derned i blomstersæsonen, selvom du får svært ved at forlade egen have i den tid. Stauderne afløser hinanden i årets løb, og der er gået mange, mange tanker og meget, meget arbejde i konstruktionen af de bede. For blomstertosser er det lidt mirakuløst.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: