Den hvide have (2) – en forskrækkelse og en ønskeliste

I går gik jeg i gang med at grave igen. Jeg var alene hjemme med hunden og katten, så vi gik i haven alle tre. De første tre trillebøre blev hurtigt fyldt. Jorden, jeg graver op, bliver smidt ud i de dybe hjulspor i engen, hvor køerne hurtigt får bunkerne glattet ud. De er nemlig nysgerrige. Meget nysgerrige.

Billede1

Da vi fik de hvide damer leveret i foråret, kunne Bondemanden ikke forstå, at de ikke reagerede, når han raslede med en spand med godbidder. I går fandt jeg ud af, hvorfor.

Der, hvor de kommer fra, er de helt klart blevet fodret med godbidder fra en trillebør. For da de fik øje på min tunge trillebør fyldt med jord, blev de ellevilde og begyndte at møfle mig for at stikke hovederne i trillebøren. Det er lidt overvældende at blive møflet af tre hvide kvier på omkring en 6-700 kilo – hver. Det endte med, at jeg klogeligt fortrak til den sikre side af hegnet, gav dem nogle håndfulde græs og gik ind sammen med smådyrene. Det var alligevel også tid til dyrenes aftensmad.

Aftenen brugte jeg på at lave en planteliste. En liste over bestående elementer og planter, en liste over, hvad jeg allerede har, der kan deles og flyttes, og en årstidsinddelt planteliste. Målet er, at der skal være noget hvidt, der blomstrer fra første vintergæk til sidste høstasters.

Billede3

Der blev tænkt i flader og højder, i bladfarver og former. Hyggelig beskæftigelse. Jeg blev også klar over, at der skal en del til, hvis målet skal opfyldes. Heldigvis er strukturen i bedene allerede fastlagt – de stedsegrønne bliver  og giver højden i hjørnerne – og jeg har en del i forvejen, som kan flyttes og deles.

Billede12

Blandt andet de hvide kongelys, hvidtblomstrende bunddække og en prægtig hvid ridderspore.

Billede2

Det hele udmøntede sig i en ønskeseddel til planter, jeg gerne vil have i bedene, og som jeg ikke har på lager – især stauder:

Løg:
Dorthealilje Gravety Giant
Hvide narcisser – Akropolis/Ice King/Princess Zaide
Hvide tulipaner – Calgary/Spring Green/Mount Tacoma

Stauder:
Brunnera macrophylla Looking Glass / Grågrøn Kærmindesøster
Stachys byzanthina Big Ears / Lammeøre
Hvide floks
Hvide høstasters, Aster novi-belgii White Ladies
Persicaria amplexicaulis Alba / Kertepileurt
Hvid perlekurv (Anaphalis triplinervis)
Hvid violfrøstjerne
Hvid løjtnantshjerte
Hvid, fyldt pæon
Længeblomstrende hvid storkenæb

Alle planterne kan fås hos Kridtvejs Planter, som serien om den hvide have er lavet i samarbejde med.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Den hvide have (2) – en forskrækkelse og en ønskeliste”

Der er lukket for kommentarer.