Den Hvide Have (1)

Højbedene foran B&B’en har længe lignet noget, der burde være løgn. De trænger til en tilbundsgående renovering – og jeg mener virkelig tilbundsgående i ordets bogstaveligste forstand.

Billede1

Muldvarpene har gravet sig igennem bedene i foråret, og der, hvor de har løsnet jorden, har skvalderkålen haft frit spil til at lynvokse i skjul hele sommeren, mens jeg har gået på arbejde – og bagt, vasket og redt senge i B&B’en.

Billede2

Rødder på stauder og skvalderkål har viklet sig så meget sammen, at stauderne nu bliver flyttet ud i det vilde område mellem engen og haven, hvor de må tage chancen mellem skvalderkål og senegræs.

Først skal jorden i bedene graves op og skiftes ud, så den bliver helt skvalderfri, og så skal der ny kant omkring og nye planter i.

Billede5

Det startede jeg på i går, og det er en anelse hårdere, end jeg lige havde tænkt, da jeg bare havde det i hovedet… Det kommer til at gå over nogle dage, hvis ikke kiropraktoren skal have overarbejde.

Laget af rødder er kompakt. Men 25-30 cm nede er der ikke flere. Dertil skal der graves. Og så dybt skal bedkanten også gå ned for at holde ny skvalder ude.

Billede6

Omlægningen er en oplagt lejlighed til at prøve – endelig – at få lavet den lille hvide have, jeg har drømt om længe. Netop ud mod udsigten fra haven og i halvskyggen under de store træer, vil de hvide blomster og grønne, grå og sølvfarvede blade gøre sig ekstra godt.

Billede1

Jeg vil skrive om processen undervejs – en serie bliver det – om arbejdet, planterne og resultaterne, som de vokser op næste år. Held og uheld, gode og dårlige indfald. Derfor overskriften – Den Hvide Have (1). Resten kommer sådan efterhånden som der er noget at fortælle om.

Hvid have, måneskinsbed, renhed og lethed. Jeg kan næsten ikke vente.

Indlæggene vil blive lavet i samarbejde med Kridtvejs Planter. En spændende planteskole med webshop, der har planter og ting, der er lidt ud over det sædvanlige. Der skal lidt andet end mainstream planter til, hvis man vil have smukke og spændende bede. For eksempel den skønne kærmindesøster her, som jeg helt sikkert skal have i den nye, hvide have. Jeg kan se for mig, hvordan den vil lyse i sommernætternes halvlys.

Billede7Foto: Kridtvejs Planter

I eftermiddag efter arbejde, griber jeg spade og skovl igen. For først skal det trælse arbejde gøres. Men man må vel gerne drømme om det færdige bed imens?

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Den Hvide Have (1)”

 1. Wau, tillykke med de tilgroede bede 🙂 Utroligt at der nogle gange skal sådan noget til før man vågner op, og kommer i gang med noget man længe har ønsket sig.
  Hvor bliver det spændende at følge, er sikker på det bliver godt. Glæder mig til at se hvilke planter du vælger til din hvide have.
  Kærlig hilsen Anette

  Like

  1. Sommeren går altid i en lind strøm af gæster, og alt det, der skal gøres i den forbindelse, så overgroning er næsten en årlig foreteelse i et af bedene.Hvert år giver nyt fokus på et eller andet sted, og når man er færdig, er det tid at starte forfra 🙂 Nogle dage til grundig oprydning kunne være skønt at få.
   Kærlig hilsen, Karen

   Like

 2. Det bliver så godt med en lille hvid have der. Jeg har jo et stort hvidt bed udenfor køkkenvinduet og det nyder jeg rigtig meget når de hvide blomster står og lyser i halvmørket aften eller morgen ja såmænd også om natten, hvis jeg er oppe.

  Like

 3. Vi har også besøgt Kridtvejs Planter og købt ind forrige år. Vi mødte dem på det lokale plantemarked, men planteskolen er også et besøg værd.

  Like

 4. Det bliver hårdt arbejde, men det betaler sig. Det bliver fint med en hvid have. Den kærmindesøster du viser, har jeg også. En plante jeg kan foreslå er plettet tvetand White Nancy. Kan også fås hos Kridtvejs.

  Like

Der er lukket for kommentarer.