Gladiator på Moesgaard – en forstemmende oplevelse

I går tog vi på feriens tredje udflugt og kørte ud til Moesgaard Museum – MoMu, som de kalder sig – ret inspireret af New Yorks MoMa vil jeg tro. Det er et vanvittigt flot museum,

Billede1

og deres afdeling om bronze- og jernalder er uovertruffen med alle de unikke fund fra området heromkring – Borum Eshøj, Illerup Ådal og Alken Enge. Flot, kreativ og oplysende – og ikke mindst levendegjort. Jeg glæder mig til udstillingen om stenalderen åbner.

Vi tog ud for at se deres særudstilling, før den slutter i september. “Gladiator – Colosseums helte” hedder udstillingen. Du har måske set den, for den åbnede i foråret.

Udstillingen er rædselsvækkende. Frastødende. Inderligt modbydelig. Gladiatorkampe – organiseret aflivning af slaver, krigsfanger, kristne og kriminelle (blandt andet skatteskyldnere – hørte I den, Panamagutter??) Dyrplageri i stor stil. Alt sammen sanktioneret af selveste kejseren og yndlingsunderholdning for det bedre romerske borgerskab.

Moesgaard har skaffet masser af værdifulde og oplysende genstande hjem til udstillingen, og den er sat op, så man næsten tror, man er der selv. Det er imponerende og skræmmende. Jeg var ikke den eneste, der fik kvalme, kunne jeg se, og jeg håber inderligt, at det er meningen med udstillingen.

Billede2

Moden holdt i godt 600 år. I godt 600 år var der gladiatorkampe, ubevæbnede mennesker, der blev hakket ned af trænede gladiatorer eller dræbt af skrækslagne vilde dyr, men også jævnbyrdige kampe mellem ‘heltene’. Som underholdning.

Det var først i år 400 ca., da kristendommen blev statsreligion, at det hørte op. Hør lige den igen: da kristendommen blev statsreligion.

I går, mens vi var på museum,

Billede4

blev en præst i Frankrig myrdet af en terrormistænkt 19 årig. En 85 årig præst fik halsen skåret over i sin egen kirke. Andre blev såret – deriblandt et par lige så gamle nonner. Sikke en helt. IS praler af at stå bag. Morderen var en, der havde forsøgt at komme til Syrien for at myrde for IS. Myndighederne havde forhindret ham i at rejse og sat ham i ‘husarrest’.

Det får mig til at tænke, at det nok var en bedre ide at lade dem, der vil rejse, rejse. Bare med alle midler forhindre dem i at komme tilbage igen. Han blev heldigvis skudt og dræbt af politiet, så han kommer ikke til at gøre flere fortræd. Men hvor mange andre er der af hans slags? Nej, lad dem rejse væk – og aldrig komme tilbage igen.

For mordere er ikke helte. Ikke i det gamle Roms Colosseum og ikke her og nu. Og det er dem, der hylder dem som helte, der er noget galt med.

Forstemmende, at det overhovedet har kunnet – og kan – lade sig gøre.

Billede3

God onsdag – igen trods alt. Nu vil jeg plukke solbær, før det begynder at regne.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.