Ribbenssteg i sommertøj

En frisk og sommerlig ribbenssteg. Det lyder umiddelbart modsætningsfyldt.

I vores fryser ligger der stadig nogle små ribbensstege fra årets halve gris, og de skal spises, før den nye halve gris kommer. Det er lidt af en udfordring at få en ribbenssteg til at smage af forår og sommer, men det kan skam godt lade sig gøre med lidt italiensk inspiration.

En god og mager ribbensteg krydret med citron og citronskal, salvie, rosmarin og timian. Blandingen af citron og friske krydderurter giver stegen middelhavssmag og friskhed. Det bliver noget helt andet end vinter-ribbenssteg med rødkål.

Billede1

Det eneste, de to ting har til fælles, er den sprøde svær. Og den kan man da sagtens spise hele året.

Billede6

Man skal bruge:
1 ribbenssteg på 1,2 kg med ben
Saft og skal fra en økocitron
1 håndfuld hakkede krydderurter – salvie, rosmarin og timian
Salt
Vand til fadet

Rids stegen – eller gå den igennem, hvis den allerede er ridset. Gnid den med salt, citronskal og krydderurterne – sørg for, at der kommer salt ned mellem sværene. Læg stegen i et ovnfast fad eller en lille bradepande, læg de krydderurter, der drysser af, op i fadet, hæld citronsaften ved og tilføj vand, til det står en cm op om stegen.

Sæt den i en kold ovn, tænd ovnen på 180 grader, og lad den så passe sig selv i cirka halvanden time. Kernetemperaturen skal være 65 grader. Er sværen ikke blevet sprød, kan du bruge grill med varmluft, til sværen bobler op og bliver rigtigt sprød. Det tager ikke ret lang tid.

Lad stegen  hvile 20 minutter, før du skærer den i skiver. Pak kun det nederste af stegen ind i sølvpapir – sværen skal stå i fri luft for ikke at blive blød.

Billede2

Imens kan du lave sovs af stegeskyen. Skum fedtet af, bring skyen i kog og smag på den. Er den hvinende salt, kan du tilsætte lidt vand og eventuelt også en sjat fløde eller mælk – det tager det salte. Jævn sovsen med lidt Maizena udrørt i koldt vand. Giv også sovsen en halv teskefuld sukker – det fremhæver smagen. Til sidt kan du give den en dråbe kulør – men kun en dråbe – skysovs skal jo ikke være sort, og er der ikke mælk eller fløde i, farver en dråbe meget.

Meget af det årstidsbestemte ved en ret er tilbehøret, så sommerligt tilbehør skal der til. For eksempel nye kartofler bagt i bagepapir med krydderurter, en frisk salat eller krydderbagte grøntsager.

Billede1

Jeg havde fundet nogle lidt miserable gulerødder i køleskabet, som jeg skrællede og skar i stave og stegte med sammen med stegen i en halv times tid – de blev ikke bare gode, men rigtig gode. Og så nåede de også at blive brugt, før det var for sent.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.