Start på skovhaven

Vi bor trygt i læ mellem bakkerne, og der er mange store træer omkring os.

Billede5

Græsset på stykket mellem skrænten og vejen har aldrig rigtigt villet blive til en græsplæne. Et reservat for mosser er en mere nøjagtig betegnelse, og selvom det er hyggeligt at se fuglene samle mos til rederne, har vi nu endegyldigt besluttet at lave stykket om til den skovhave, det beder om at blive. Faktisk er stykket beskrevet som skov  på markkortene, og det er ikke helt ved siden af. De store træer sørger for skygge om sommeren. De lukker næsten helt sammen over haven, når alt er sprunget ud.

Billede6

Vi startede for nogle år siden med at lave et stort rododendron bed,

Billede1

der kunne give noget grønt at se på ud ad køkkenvinduet om vinteren.

Billede7

Nu har jeg gravet endnu et stykke fri og plantet nogle af de planter fra resten af haven, der egentlig helst vil have skygge.

Billede3

Slutresultatet er tegnet, og målet står klart.

En sti skal bugte sig igennem stykket, der skal dækkes med barkflis, og der skal graves en rende op mod skrænten, hvor de mange skvalderkål stortrives. En 25 cm dyb og bred rende, som skvalderkålene ikke kan finde ud af at kravle over og under, hvis vi sørger for lidt grænsekontrol.

Og så skal der planter i. Bronzeblad, sølvlys,

Billede2

bregner,

Billede6

blomstrende forårsløg og stedsegrønne skovplanter – gerne flere rododendron – og nogle runde buksbomkugler, der sammen med hækken skal udgøre det ‘civiliserede’ element. Et par stativer til klatreplanter skal der også blive plads til siden ind mod skoven. Ud mod vejen vil vi ikke have noget højere end hækken. For udsigten op ad den snoede vej vil vi ikke undvære. Hverken sommer eller vinter.

Det ville være nemt at ringe efter en mand med en minigraver, men vi tager det i etaper. Det er hårdt arbejde, og det vil være meget dyrt at gå ud og købe de mange planter på én gang. Så ro på – vi når det nok…

Bortset lige fra det, at jeg skal i gang med næste etape nu… vi var nemlig en lille tur på planteskole i går….

Billede5

Tja – hvad kan man sige?

Billede9

God lørdag.

 

 

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

8 kommentarer til “Start på skovhaven”

 1. Vidunderlig beliggenhed i har, Kim har jo set og fortalt;-) Jeg er vild med skovhaver, og din tegner allerede godt med alle de rohodoer, rigtig god fornøjelse:-) Kender at ting tager tid når det er spaden der skal i brug, og måske i ovenikøbet har det leret visse steder? Have terapi er god terapi, også bliver musklerne rørt, win win:-)))

  Like

  1. Helt klart win-win 🙂 Bare tanken om et fitness center giver mig koldsved. Lycra og høj musik… Nej, må jeg så bede om rødhalsens sang, gransangerens tjif tjaf og en spade i hånden!

   Like

 2. Lyder spændende med en skovhave. Jeg elsker mit område nede under de store træer som godt kan minde om noget skovhaveagtigt. Råb højt hvis du kan bruge nogle Biskophat og Storkonvaller til fyld…jeg hader at smide planter ud, hvis andre kan bruge dem.

  Like

  1. Det var da et smukt tilbud, som jeg ikke vil sige nej tak til 🙂 Vi må lave en aftale, når det igen bliver staudeflyttetid til efteråret. Jeg ved jo, at du har dit at se til, så lad os vente.
   Kh, Karen

   Like

   1. Ja det er næsten for sent at flytte dem nu og jeg kommer nok også først til at gøre noget ved det bed til efteråret. Jeg skriver lige i min bog at jeg har lovet dig nogen.

    Like

   2. Det er egentlig for varmt til at plante noget, men jeg har alligevel plantet det, vi købte i fredags. Tænker, det har det bedre i jorden end i potter. Men at begynde at grave op og dele er nok en dårlig ide. Vi skrives bare ved.

    Like

 3. Lyder rigtig spændende med skovhaven – og kigget op ad den snoede vej, ville jeg også bevare – lidt eventyr – lidt nostalgi – mange tanker med den udsigt. Kh. Karen

  Like

Der er lukket for kommentarer.