Kalvebov i gryde med whisky og grøn pebersovs

Grydestegt kalvebov er en klassisk ret, men let omskrevet med en krydret sovs med grønne peberkorn og whisky får retten et ekstra pift.

Kødet skal simre i et par timer, og det bliver mørt og lækkert. De grønne peberkorn giver duft og lidt bid i smagen og whiskyen? Tja, den krydrer bare – man smager den egentlig ikke, men uden var det ikke det samme.

Billede3

Man skal bruge:
1 kg hel kalvebov
1 stort hakket løg
2 fed hakket hvidløg
1/2 dl whisky
1 spsk grønne peberkorn, groft knust i morter
1 dl fløde
Mel til at vende kødet i
En blanding af olie og smør til stegning
Vand
Salt til tilsmagning

Find en stegegryde frem. Vend kalvebovstykket i mel og brun det godt i en blanding af olie og smør. Imens kan du støde de grønne peberkorn groft i en morter. Tag kødet op fra gryden og steg løg og hvidløg bløde. Hæld whiskyen ned til løgene, lad det bruse af, tilsæt peberkornene og læg kødet tilbage i gryden. Hæld vand ved, så det står lidt op om kødet, skru ned og lad retten simre under låg i 1,5 – 2 timer. Tilsæt lidt vand med jævne mellemrum, så gryden ikke koger tør.

Når kødet er mørt, tager man det op og lader det trække tildækket, mens man laver sovs af stegeskyen. Si skyen og skum af for fedt. Bring den i kog igen, tilsæt fløden og lad den simre nogle minutter, så fløde og sky er kogt godt sammen. Smag til med salt. Jævn eventuelt med lidt Maizena udrørt i koldt vand, og giv sovsen en dråbe kulør for det kunstnerisk udtryk.

Billede6

Man kan bruge mange slags grøntsager som tilbehør. Vi valgte honningbagte timianløg (mere om dem i morgen), grønne bønner og bagte, aflange skiver af bagekartofler.

Kødet var af egen avl, og det bliver det bestemt ikke ringere af.

Billede5

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.