Forsvar for en udskældt årstid

Der er mange, der bare går og venter på, det bliver forår. Det starter de på, når julepynten er pakket ned. Så – slut med jul og det der med vinter. Nu skal det være forår. Dagligt lyder sukkene – forår, nu, please. De får en lang vinter. En meget lang vinter. For tid, man ikke glæder sig over, er lang.

Og ved I hvad? Noget helt andet er, at det er synd for vinteren. Den gør lige nu sit allerbedste for at blive elsket. Se selv, hvor den pakker hver en gren, kvist og vissent græsstrå ind i glitrende rim.

Billede1

Se, hvor den lyser op med sne, så vi kan se, hvor vi går – også om natten.

Billede2

Hvordan den lægger sne og rim over landskabet, så solen – i den korte tid den er fremme – kan få hjælp til at lyse fra alle de millioner af små iskrystaller.

Billede4

Hvordan himlen gløder ved solnedgang.

Billede6

Hvordan visne stauder får en ny blomstring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinteren giver os lejlighed til at bruge de tykke, varme trøjer. Til at nære hjernen lidt med gode bøger. Tid til at lave god mad – også på en tirsdag. Gå til foredrag og koncerter – og se film. Tid til at lave håndarbejde. Tid til at planlægge køkkenhave og sommerblomster. Tid til at drømme.

Ok, vil du så sige. Det er altså ikke altid, det er lige så smukt som nu. Der er også noget, der hedder sjap, mudder, blæst og mørke. Har du helt glemt det i din rimfrost-eufori?

Billede3

Nej. Det har jeg da bestemt ikke, og jeg gruer da også for, når det kommer igen. Meeeeen…. det er heller ikke alle forårs- eller sommerdage, der er mønsterdage, vel? Torden og regn og hagl til Sankt Hans – lyder det bekendt?

Hver årstid har sine gode og dårlige dage. Lige nu er vi inde i en periode med de smukkeste dage, vinteren kan byde på. Dem vil jeg glæde mig over.

Billede5

Og det bliver forår. Om ikke så længe. Bagefter bliver det sommer. Sådan er det jo. Som der står i den vidunderlige bog om den 100 årige, der kravlede ud ad vinduet og forsvandt: Det er, som det er, og det bliver, som det bliver.

Så tag det helt cool – ca. 14 graders frost cool her i nat – foråret kommer, når det skal, men lige nu er det altså vinter. Vinter i al sin pragt.

I sne står urt og busk i skjul,
det er så koldt derude,
dog synger der en lille fugl
på kvist ved frosne rude.

Giv tid! giv tid! – den nynner glad
og ryster de små vinger, –
giv tid! og hver en kvist får blad,
giv tid! – hver blomst udspringer.

Giv tid! og livets træ bli’r grønt,
må frosten det end kue,
giv tid! og hvad du drømte skønt,
du skal i sandhed skue.

Giv tid! og åndens vinterblund
skal fly for herlig sommer,
giv tid, og bi på herrens stund,
– hans skønhedsrige kommer.

Tekst: B. S. Ingemann, 1831
Melodi: J. P. E. Hartmann, 1866

Giv tid – og hav en god torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

19 kommentarer til “Forsvar for en udskældt årstid”

 1. Man skulle tro selve jesus havde været på besøg hos Karen..Januar er lang og trist.. Når jeg kikker ud af vinduet som er pænt pudset, ser jeg grå regnfulde skyer fornemmer kulde og klamt vejr. Indrøm det nu bare Januar er røvtrist .. Næhh så hellere sidst i februar hvor lyset langsomt bryder frem ,,

  Like

  1. Gå ud Bjarne. På den anden side af de pænt pudsede vinduer. Det er allerede lysere, og hasselbuskene er ved at få rakler 🙂
   Og så kan du gå ind igen og bage fastelavnsboller og putte små løgplanter i skåle og potter. Så får du det godt igen – med eller uden Jesus 😀

   Like

   1. så gå ind igen og bage fastelavnsboller og putte små løgplanter i skåle og potter. Så får du det godt igen – Jeg er altså ikke nogen dame. skulle jeg hilse og sige.. Karen Engell Dalsgaard…Nb Hvad er det nu solen hedder.

    Like

 2. Ja, vinteren viser sig fra sin bedste side pt. – tilpas lag af sne, ingen glatte veje, intet blæsevejr men godt med solskin. That’s how I like my winter 🙂

  Like

 3. Dejligt indlæg fulgt af de smukkeste vinterbilleder. Jeg glæder mig til forårets komme, men nyder også frosten, sneen og at der er tid til andre gøremål. Vinteren tager den tid den tager, og i år har jeg ikke helt så stor forårslængsel som jeg førhen har haft.

  Kærlig hilsen Anette

  Like

 4. Super dejligt indlæg…. Og ja vi skal glædes i øjeblikket.
  Personligt kan godt blive vintergrå i humøret i denne mørke periode og januar synes altid særlig lang synes jeg. Haven er for mig et sted, hvor jeg forestillet med behov for dagslys, men når timerne er få og haven giver en vand og mudder til anklerne…. Ja så længes jeg.
  Længes efter foråret, hvor jeg ved humøret vender mod det lyserer. :).

  Tak for dejligt indlæg 😃

  Like

 5. Tak for en dejlig opsang – fulgt af skønne billeder. Mine konfirmander er netop i færd med at lære I sne står urt og busk – men på en ny melodi. Men uanset hvilken melodi, så er der megen visdom i den og sundt at blive mindet om at give tid.
  Dejlig vinterdag til jer i det jyske.
  Jette

  Like

 6. Fantastisk indlæg Karen! Jeg elsker simpelthen alle årstider, måske ikke lige mudder og pløre, og dog alligevel, for da er begejstringen ekstra STOR på dage som i dag, egentlig ikke så ringe endda:-)

  Like

 7. Ja men jeg er sørme da helt enig med jer, jeg og haven har brug for pausen, og jeg elsker årstidernes skiften, det er jo det, der er godt ved Danmark, men jeg synes stadig væk, at januar er lang. Jeg kan godt vente til foråret, men helst ikke vinter i marts.
  Kh Lisbeth

  Nå ja – som Ulla skriver, det er et godt indlæg.

  Like

 8. Virkelig godt indlæg – det handler jo også om at være der i nu’et , at leve når man gør det osv. Klart nok at vintermørket i november med måske regn og blæst ikke er særligt sjovt, men mon ikke vi nordboere alligevel har brug for at gå lidt i vinterhi og dyrke (os selv) og andre interesser. Og armchair gardening er der jo heller ikke noget i vejen med.

  Super dejlige billeder og hilsen fra en der også er glad for vinter.

  Like

  1. Der er jo netop det, Ulla – hvis man udskyder det med at leve, til alting er optimalt, når man det måske ikke. Og selvom vi elsker vores haver og det, vi kan skabe i dem, så er der jo også andet i livet, vi er glade for at gøre. Lige nu er jeg såmænd tilfreds med at sidde og kigge på fuglene ved foderbrættet – eller på køerne, der solbader i sneen. Men med sådan en hjemmedag, som jeg har i dag, må jeg vist også hellere vaske køkkengulvet 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: