Så er det bedene i staudehaven, det gælder

Så går vi ind i den sidste uge af ferien. Endnu en uge med gæster i B&B’en, bagning i industrielle mængder, vask og have, hygge og lækker mad. Der er stadig meget, der skal nås i haven, før ferien er slut – ud over bærplukningen.

Inde i blomsterhaven – haven inde mellem bygningerne – blomstrer det lifligt. Roser og lyserøde geranium har overtaget hjørnet, hvor de blå storkenæb nu er færdige.

Billede1

Let og yndefuldt er det, og nu begynder de hvide kongelys blande sig i festen.

Billede4

På den anden side af græsplænen, ser det anderledes ud. Der er gang i renoveringen, og det er aldrig kønt, mens det står på. Bedet trængte til en kærlig spade. Nogle af de mere voldsomme stauder var ved at kvæle resten. Her er ‘før billedet’.

Billede4

Nu er der skåret ned, ryddet ud, flyttet om og plantet lidt nyt.

Billede1

Det ser så bart ud lige nu, men det varer ikke ved. Allerede næste sommer vil bedet igen bugne. Bare på en mere organiseret måde.

Den lille hvide rose, jeg har plantet, er en ‘no-name’ fundet på et plantemarked. Jeg håber, den vil være lige så god som den no-name lyserøde rose, jeg fandt samme sted for 10 år siden. Det var også en lille pistling dengang, men nu?

Billede2

Nu er den overdådig, og det var den allerede efter tre år. Den blomstrer fra sidst i juni, til frosten kommer, og de sidste knopper tager jeg hvert år ind til tørring til juledekorationerne.

Billede4

Skuffer den lille hvide rose, jamen så må jeg jo bare have fat i en mere sikker model. Værre er det ikke.

Inde i drivhuset står der masser af planter og venter på at komme i bedet. Blå og hvide riddersporer, flere kongelys, digitalis i sart ferskenfarvet og hvid. Der er også rød kvan, som jeg har fået fra Lisbeth fra Høneballehaven.

Billede3

De kommer i bedet i løbet af ugen. Det er sidst i juli og normalt et dårligt tidspunkt at plante på – for tørt og for varmt. Men det er køligt, det er fugtigt, og er det ikke vejr til badetøj og vandpjaskeri, er det da i det mindste godt plantevejr. De grønne fingre får i den grad sorte negle, og inde i hovedet ser jeg ikke den bare jord og alt arbejdet – næ, der er kun billeder af næste sommers blomsterflor.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

7 kommentarer til “Så er det bedene i staudehaven, det gælder”

 1. Hej Karen!
  Ren idyl med bindingsværk og kongelys:-) direkte taget ud af din tekst:” inde i hovedet ser jeg ikke den bare jord og alt arbejdet – næ, der er kun billeder af næste sommers blomsterflor” hvor er det godt og genkendeligt formuleret, slet ikke til at stå for:-)
  Hilsen Anette

  PS kan jeg slippe for at skulle skrive div oplysninger hver gang jeg gerne vil kommentere, og koden? eller kommer jeg mon ind på din blog på en anden måde end den gængse

  Like

  1. Godt, du fandt ud af det 🙂 Det er normalt noget med at lade computeren huske ens oplysninger til formularer. Jeg tror, alle os blomstertosser har det på den måde, at arbejdet ikke betyder noget – det er resultatet, der tæller 🙂

   Like

 2. Hvor er de hvide kongelys dog skønne!
  Håber du må nyde den sidste ferieuge trods talrige gøremål.
  Kg. Ellen

  Like

  1. Ja, de er dejlige. Jeg fik frø til dem fra Gitte, der har bloggen Fra Frø Til Blomst. Og have angår at nyde ferien? Jamen, det er slet ikke på trods af gøremål – det er på grund af gøremål, jeg nyder det sådan 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.