Gode, grove boller med femkornsflager

Længe har jeg gået og pønset på at finde på nogle nye grovboller. Det er ikke, fordi de ‘sædvanlige’ ikke smager godt. Jeg har bare bagt dem så mange gange, at jeg har fået lyst til at finde på noget nyt.

En dag fik jeg øje på sådan en pose med femkornsflager.

Billede13

Flager af byg, havre, spelt, rug og noget, der hedder enkorn. De er egentlig beregnet til at lave grød af – men… grød….? Hvilken rødvin drikker man til det?? Så jeg tænkte: Kan man lave brød med havregryn, kan man vel også lave brød med femkornsflager, ikke?

Posen kom med hjem, og jeg prøvede mig lidt frem, indtil jeg fandt en blanding, der virkelig er god. Med bid fra kerneflagerne og alligevel med luftighed i dejen.

6 dl vand
10 g gær
150 g femkornsflager
600 g hvedemel med 12 pct. protein
2 tsk salt

Rør gæren ud i vandet, tilsæt flagerne og derefter mel og salt. Rør det godt rundt. Dejen skal ikke æltes. Nu skal den stå nogle timer – mindst 4 og gerne 8 – det passer lige til en arbejdsdag, hvis man rører dejen om morgenen og bager den, når man kommer hjem.

Det er vigtigt, at der er masser af protein i melet. Dannevirke fra Brugsen, hvis man gerne vil have det økologisk, eller højproteinmelet fra Lidl. Jeg har prøvet begge dele, og smagen er der ikke forskel på.

Når dejen er hævet, tager man to skeer og sætter klatter på en bageplade med bagepapir. Dejen er lang og klistret, lidt ligesom dejen til de søde gulerodsbrud. Lad bollerne efterhæve en times tid og bag dem så på 225 grader i 25 minutter.

De ser stadig lidt amorfe ud – også lidt som gulerodsbruddene,

Billede11

men skorpen er sprød, og krummen lækker og luftig med masser af huller.

Billede12

Og ‘grød’-flagerne giver masser af god smag og bid i brødet.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Gode, grove boller med femkornsflager”

  1. Hej.
    Hvor købte du 5-kornsflagerne? Bollerne ser rigtig gode ud, må prøves.
    Hilsen Henriette

    Like

Der er lukket for kommentarer.