Detaljer i Claus Dalbys have

At der er plantet så tæt, er netop det, der gør Claus Dalbys have så overdådig. Tæt og i harmoni. Derfor går man også først en runde for at suge helhederne til sig, og derefter får man øje på detaljerne. Først på fokusblomsten i bedet, som den fine iris germanica her…

Billede25

og så på alt det andet. Violfrøstjernernes kniplingsblade imellem høje stængler fra kæmpeverbena bare for eksempel. Alle steder fanges blikket og føres videre igen, og ingen steder er der bart. Hver en krog er fyldt med potter,

Billede33

… og et glimt af humor er der også plads til.

Billede32

Roserne er et kapitel for sig. Den skønne rose, Aïcha. Lidt halvvild og lidt løsagtig i blomsterne – helt overgivent overdådig.

Billede20

Alkymistrosen med den meget strammere komposition

Billede24

vokser op ad huset – det er en rose med en fantastisk grokraft. Vi købte en Alkymist sidste år – den er stadig lille, men de nye skud afslører, at det er en dame med krudt i. Mon dens klatrestativ er stort nok? Det får vi se.

Det har været koldt så længe, og roserne var kun lige begyndt at blomstre. De mange knopper giver en ide om, hvor overdådig blomstringen bliver meget snart.

Billede22

Hvis jeg skulle tage det hele med, ville jeg komme til at skrive en hel bog om haven – og det har Claus Dalby jo gjort. Så her til sidst bare lige en ‘note to self’. Næste gang jeg kommer i et rigtigt plantecenter (Billigblomst tæller altså ikke rigtigt, når man kigger efter specielle ting), skal jeg se efter:

Billede19

Slangeurt og rød hyld. Den røde hyld har jeg været lidt skeptisk overfor – vi er jo ved at drukne i hyld i forvejen – men åh, hvor er den dog køn. Så bare lige en enkelt, ikke?

Billede29

Lægebaldrian – og jeg skal nok huske at skære den ned, så den ikke sår sig vildt. Ukrudt med besværlige rødder har vi nok af – men den er da også ret fantastisk, som den svæver over det hele på næsten to meter lange stilke.

Billede23

Og så vil jeg næste år i Bilka købe nogle af de smukke pæoner her. Jeg har set posen med dem her i foråret, men billedet på posen havde nogle ret fesne farver – den er meget smukkere i virkeligheden. En rigtig må-ha’, som det hedder på godt norsk.

Billede3

Det bliver alt fra Claus Dalbys have i denne omgang. Jeg tog et par hundrede billeder, og dem vil jeg bruge som min egen lille huskebog til haven.

Naturligvis bliver alt i en anden målestok herhjemme. Når haven nok er en stor kærlighed, men der også er arbejdet, B&B’en, huset og en masse mere at passe, bliver det ikke det samme, som når dygtige professionelle og visionære tager sig af den. Det siger sig selv. Derfor er det en ekstra fryd at få lov til at se sådan en have som Claus Dalbys, hvor alt bare er så kompromisløst vidunderligt. Og principperne, som haven er bygget på, kan man bruge allevegne.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Detaljer i Claus Dalbys have”

 1. Kære Karen
  Du kan også få slangeurt af mig.
  Jeg skal i eftersommeren have anlagt en ny havegang, da jeg har bygget et nyt stort drivhus i haven lige midt på den gamle havegang. I den forbindelse skal der flyttes et kæmpe stykke Slangeurt så sig bare til.
  Jeg bor på Heden ikke langt fra dig.
  Jeg kan også kigge efter små selvsåede Lægebaldrian.
  Venlig hilsen Lotte

  Like

 2. Kære Karen, den mørke hyld, slangeurt og staudetidsel, dem har jeg og holder rigtig meget af. Når jeg skriver staudetidsel, er det fordi den står også strunk uanset hvor meget det blæser og det har vi brug for, så er den samtidig smuk. Jeg havde den med i den seneste blomsterindlæg og du så den garanteret også hos Claus. Lægebaldrian har jeg tænkt på flere gange, måske skulle jeg prøve. Jeg har sat kæmpeskælhoved i år og dem glæder jeg mig til, håber at de kommer. Nu har du så et billedarkiv du kan gå tilbage i, det kan man også med bøger, men ting man har set i virkelighedens verden, hjælper nu gevaldigt. Så må vi se hvor vild du bliver :-), kh Margit

  Like

  1. Her i sommerferien har vi to bede, der skal totalrenoveres – jeg er HELT sikker på, der bliver plads til noget. Jeg har også sået kæmpeskælhoved i år – der er kommet to spirer, men jeg er faktisk ikke sikker på, om det er dem. Du må lige kigge på dem i morgen.
   kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: