Besøg i Claus Dalbys Have

Lørdag formiddag, lidt i elleve, stod Bondemanden og jeg her.

Billede1

På en stille villavej i Risskov helt inde i skovkanten. Sammen med en flok andre forventningfulde gæster fra hele Norden, der var inviteret ind for at se Claus Dalbys  have. Et næsten mytisk sted, når vi snakker haver i Danmark.

Billede3

Vi blev budt velkommen, hørte lidt om havens baggrund og historie og fik et godt råd om beskæring af geranier, lådden løvefod og lægebaldrian (helt ned til grunden efter blomstring – helt ned – tak! og taget til efterretning).

Og så blev det tid til at lade øjnene holde fest.

Billede2

Man går forsigtigt rundt ad havens mange stier, mellem de stramt klippede hække og fra blomstervæld til blomstervæld. Der er arbejdet i farver – ikke mindst i løvfarver, i former og i højder. Hvert haverum er værd at fordybe sig i. Først kigge. Så fotografere. Dernæst filosofere – hvad er det af samvirkende faktorer, der gør lige det her bed så specielt?

Billede9

Fra et væld af farver, der gør en ør af lykke…

Billede12

Billede8

… til rolig hvile for øjnene i de hvide haverum, hvor blomsterne er i hvide og sartgule nuancer, og hvor den dominerende løvfarve er grågrøn.

Billede16

Billede14

Alle ‘lange’ kig ender i et fikspunkt – et ‘point de vue’.

Billede7

Her er fikspunktet en af de Old English vaser, Claus Dalby har designet for Holmegaard. Denne vase er i overstørrelse – vanvittigt flot. De skulle komme i butikkerne til jul, fortalte han.

Billede11

Claus Dalby er et  mangesidigt talent. Og så er han en rar og tålmodig sjæl. Han stillede igen og igen op og lod sig fotografere sammen med havegæsterne, der gerne ville have en ‘selfie’ med idolet, og han gav sig tid til at svare på en million spørgsmål, han sikkert er blevet stillet mange, mange gange før.

Billede6

Et par timer senere var vi alle på vej ned af den prydløgskantede allé ud til vejen igen.

Billede17

Med lykke i øjnene, inspiration i hjernen og et hjerte, der var fyldt til randen af to timers uafbrudt skønhed.

I morgen vil jeg fortælle mere om nogle af planterne – og vise nærbilleder af nogle af de mange, skønne blomster. Mange af dem har vi selv i haven – dog ikke i de imponerende ‘industrielle mængder’, som er et af Claus Dalbys yndlingsudtryk – men der er også kommet en række nye på ønskelisten.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

11 kommentarer til “Besøg i Claus Dalbys Have”

 1. Hvor ser der helt pragtfuldt ud. Nu kan jeg nyde alle billederne. Heldige jer der kom ind. Jeg måtte nøjes med at stå uden for lågen og kigge ind på det forjættede land.

  Like

 2. Jeg er helt vild med din selfie, specielt personen til højre ;-). Dejlig have, glæder mig til at høre nærmere om den og som Nana siger, den store vase kunne jeg også godt blive forliebt i, nu må vi jo se prisen. Det værste eller det bedste ved at se sådanne haver er, at man får så mange lyster og gode ideer, de er jo så nødt til at blive barberet ned til vores haver, selv om man gerne vil det hele :-). Men altid en fornøjelse at blive inspireret :-), kh Margit

  Like

 3. Citat: “Med lykke i øjnene, inspiration i hjernen og et hjerte, der var fyldt til randen af to timers uafbrudt skønhed” ❤
  Er sikker på at det er lige præcis sådan langt de fleste har det, når man går ud af haven 🙂 ❤ 🙂
  Har selv været så heldig at se den underskønne have for nogle år siden og det vare bestemt flere dage, inden alle indtrykkene får bundfældet sig. Glæder mig til at se flere billeder fra jeres besøg – altid rart at se tingene fra flere vinkler.

  Like

 4. Elsker at læse den begejstring du oplever fra Dalbys have. Jeg genkender det til fulde, fra jeg selv var der,- man bliver helt høj! Det er et utrolig smukt og meget inspirerende sted. Selv om vi ikke alle kan lave en Dalby-have, er der massevis af elementer og ideer man kan videreføre i sin egen have, måske i mindre skala. Tak for kigget. 😀

  Like

 5. Så skønt der ser ud i Claus Dalbys have! Og jeg er da helt vild med den store vase. Sådan én mangler jeg faktisk 😉

  Jeg har fulgt med hos dig på Facebook, og jeg har også kikket ind på din blog engang imellem, og nu er jeg ved at være oppe i omdrejninger igen, så jeg også lægger en kommentar engang imellem 🙂

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: