Den slemme rose

Rynket rose, Rosa Rugosa. Den står på Naturstyrelsens liste over invasive arter. Det svarer vel næsten til at være på FBI’s liste over mest eftersøgte personer – eller til at stå i Ribers eller noget andet virkelig slemt.

Den står også hos os. Rundt om den gamle urtehave. Og der bliver den stående. For den er så smuk. Den giver læ for vinden, den er fyldt med småfuglenes reder, og den dufter velsignet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

At stikke næsen ned i blomsten og trække vejret dybt er en fryd. Det er vi flere, der synes.

Billede4

I hegnet ovenfor vores lille bøgeskov står de også. Lige nu midt i et brus af hvide blonder – de blomstrende hvide skærmplanter, der er blevet så høje, at man dårligt kan se over dem.

Billede5

I fugtig luft som i dag, hænger rosenduften i luften, så man bliver helt ør i hovedet af sommerfryd.

Senere kommer de skønne hyben, som vi plukker, sylter og fryser ned til farvestrålende, vitaminrig vintermad.

Billede4

Vi må håbe, Naturstyrelsen ikke lige ved, hvor Skivholme ligger. For vi vil gerne beholde vores roser, og vi skal nok skære dem ned og holde dem lidt i ave, så de ikke overtager det hele.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Den slemme rose”

 1. Her, ved vores Fjord står utallige rynket roser. Der er en væg på mindst en km, og ved siden af andre stier kan man finde dem både i lyserøde og hvide farver. Bier og brumbasser summer er, og mange fugle finder mellem rosens tørner et godt gemmested. Når min søn og mig går en aftentur, minder duften os at det nú er rigtig sommer. Vi har lavet rosensaft, og rosensukker og vil i år gerne forsøge at lave hybengelé. Jeg tror at denne invasive art, er på samme tid den mest elskede, uønskede art.

  Like

 2. Ssshh…..jeg lover ikke at fortælle det til nogen, anede ikke at de var farlige, men mig har de aldrig gjort noget, tværtimod så har jeg tit taget blomster og hyben fra dem for egen vinding skyld, dog uden at opgive det til skat, ssshhh, syntes egentlig at den hører hjemme i den danske natur :-), kh Margit

  Like

   1. Ja og de er rigtige fine at sætte på en oasiskugle, stikke en pind i oasisen og pinden ned i en krukke med ler. Lade dem tørre, husk at sætte tæt og det bliver mega flot 🙂

    Like

 3. Jeg har to buske i forhaven, hos mig er de ikke invasive underligt nok, men på grunden udenfor som ikke er vores, breder de sig godt.
  Kh Lisbeth

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: