Langtidsstegt nakkesteg med sprød svær

En nakkesteg fra vores gode gris, fundet i fryserens dyb, blev til en lækker regnvejrs-lørdagsmiddag. Inden jeg går videre, må jeg lige tilstå noget. Det var min skyld, det regnede sådan lørdag aften. Jeg havde nemlig lige vandet den nytilplantede urtehave, før det brød løs. Det er vel det, man kalder at friste skæbnen?

Men tilbage til stegen.En stor, flot steg på et par kilo.

Billede2

Nakkestegen var med svær – og det er nu så dejligt, når de er det. For lidt sprød svær, er der vist ingen, der kan sige nej tak til.

Billede6

Nakkestegen er det stykke, man tit bruger til pulled pork. Der er en del sener og indbygget fedt i sådan en fætter, så langtidsstegning er noget, den har rigtig godt af. Senerne bliver mørnet, og fedtet smelter af. Den bliver blød som smør.

Billede3

Man skal bruge:

1 god nakkesteg med svær på et par kilo
Salt, peber, frisk rosmarin og et glas vand

Rids sværen – en skalpel er god til det brug – ned til kødet, men ikke ned i kødet. Gnid stegen med salt og peber – sørg for, at der kommer salt ned mellem sværene – og drys med rosmarin.

Læg stegen i et ovnfast fad, hæld et glas vand ved og sæt den i en kold ovn. Sæt ovnen på 160 grader og lad stegen stå i fred og ro i cirka 3 timer.

Derefter vælger jeg som regel at skære sværen af sammen med det underliggende fedtlag og pakke stegen ind i folie, så den kan trække. Sværene griller jeg sprøde for sig selv. Det går lettest, hvis man først pensler dem med lidt af det afsmeltede fedt fra stegen og så bruger grill med varmluft på ca. 230 grader. Men husk at holde øje!

Vi havde været så heldige at falde over både nye danske kartofler og danske agurker samme dag. Så tilbehøret blev enkelt, klassisk dansk sommertilbehør. Nye, kogte kartofler og rigtig, gammeldags agurkesalat. Mad som i gamle dage.

Billede1

Sovsen blev lavet af stegeskyen – også helt som i gamle dage. Skum fedtet af skyen, kog skyen igennem og jævn med lidt Maizena udrørt i koldt vand. Er sovsen for salt, kan man komme lidt mælk eller fløde i. Det suger saltet. Giv den også bare en dråbe kulør – sådan bare til pynt.

Det blev et måltid, man kunne have set nøjagtigt magen til en sommeraften for 100 år siden og nok længere tilbage endnu. Det med at spise årstidens mad og lægge hovedvægten på de rene råvarer og de enkle smagsindtryk er der ikke noget nyt i – nærmere noget genopdaget.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

2 thoughts on “Langtidsstegt nakkesteg med sprød svær”

  1. Sådan en middag går man aldrig galt i byen med. Nakkestegen har bare sjældent svær, synes jeg.

    Like

    1. Det er det gode ved at få en halv gris via Aidt Slagtehus. De kan det der 🙂 Hos andre slagtere har de dem også. I de almindelige supermarkeder skal man lede længe efter sådan en. Kims får vel også deres flæskesvær et sted fra 🙂

      Like

Der er lukket for kommentarer.