Judaspenge

Store Bededag med sol og byger. Judaspengene blomstrer nu. Et lilla farveorgie.

Billede10

Senere kommer de flade, grønne frøstande, der er så dekorative i sommerbuketter.

Og senere igen – kan du huske det? Hvordan man som barn forsigtigt tog de tørre sider af judaspengenes frøstande, og den fine, hvide og knitrende pergamentagtige mønt kom til syne? Man skulle sådan passe på, at de ikke gik i stykker. Judaspenge hedder Lunaria på latin. Lunaria – noget med Luna – månen. Og den sølvskinnende midtermembran fra frøstandene ligner bestemt også en måne. Jeg har lånt et billede fra Primafrø – har nemlig ingen sølvpenge på lager lige nu.

Judaspenge

I tresserne og halvfjerdserne havde ethvert hjem med respekt for sig selv ellers judaspenge stående i en vase. Og der var næsten også altid en stor frøstand fra en bjørneklo på væggen. Gratis pynt fra naturen har jo altid – og med god grund – været populært. Faktisk siger rygtet, at bjørneklo blev spredt ud over hele landet, fra de mange store, bjørnekloskærme, der blev transporteret på 2CVernes tagbagagebærere dengang… det er nok løgn, men historien er da meget god.

Jeg har nu ikke judaspenge så meget for frøstandenes skyld. Det er mest for blomsterne, for de er noget så kønne. De er oftest lilla, men man kan også finde en hvid variant.

Billede11

Jeg har den stående langs drivhuset i massevis og nyder synet, hver gang jeg træder udenfor døren.

Lunaria er toårig. Første år kommer der blade, og andet år blomstrer de. Lunaria frøsår muntert sig selv, men er let at rykke op, hvor den ikke er velkommen. Eller at flytte til et sted, hvor man hellere vil have den.

Krudt eller ukrudt? Det kommer – som altid – an på øjet, der ser. Men har man en plads til den – gerne et lidt ‘vildt’ sted – vil jeg sige ‘krudt’. Afgjort krudt.

God Store Bededag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

2 kommentarer til “Judaspenge”

 1. Historien om bjørnekloens spredning skulle være god nok. Jeg har hørt den i en tv avis. Jeg husker Judaspenge fra min barndom. Den var selvsået i haven og der kom mange til med årene. Men den er jo køn.

  Kh.
  Anne-Marie

  Like

  1. 🙂 Det kunne da være sjovt, hvis det var sandt. Men nu skal man jo ikke tro på alt det, de siger i Tv avisen heller. Det er jo en plante, der spredes let, og hvor mange 2CVere var der egentlig? Det må kunne googles…

   Like

Der er lukket for kommentarer.