Grøn og sort X-faktor

Dagens farver er grøn og sort. De deler den sidste kategori i Moseplassen.no konkurrencen – X-faktor for blomster.

Begge farver er meget moderne, og ligesom hvide blomster regnes de til de ‘lidt mere elegante’ farver. Det skal nu ikke lægges dem til last, for der er virkelig mange smukke blomster, der er både sorte og grønne.

De sorte er som regel resultatet af forædlingsarbejde.

De grønne er der til gengæld masser af i naturen. Vil en blomst vindbestøves, er farven jo ganske ligegyldig. Er den grøn, og vil den insektbestøves, har den som regel en duft, som i det mindste insekterne synes godt om, så de kan kende forskel på blomster og blade.

Det er sådan en, jeg har valgt som min grønne kandidat. En naturligt grøn blomst. Nemlig humlens grønne ‘kopper’, som blomsterstandene hedder.

Billede2

I den gamle urtehave, ud mod engen, vokser et gammelt og tæt humlehegn. De lange ranker med kopper kan bruges i dekorationer – de tørrer fint op og beholder den lysegrønne farve længe.

De visne ranker bruger jeg i denne tid til at lave påskereder med. Blandt andet i mit påsketræ og i potterne. Rankerne visner om vinteren, og humle skyder igen fra bunden om foråret. At binde reder eller anden pynt af de gamle ranker er rent havegenbrug.

Billede3

Jeg kunne såmænd også godt have valgt den kønne, grønne påskeklokke, Helleborus foetidus – stinkende nyserod, som altså ikke lugter spor som sit navn. Men det er jeg sikker på, andre vil gøre. Den er – med god grund – en meget populær plante.

Picture3

Skal det være sort, er der den næsten helt sorte petunia, jeg fandt sidste år. Den var eksotisk smuk, men var en sart skønhed fra lunere himmelstrøg, der bukkede under for det første strejf af frost. En sørgelig historie.

Billede3

Så – summa summarum – hvis min sidste X-faktor kandidat skal leve op til de star quality kriterier, der nærmest automatisk har sneget sig ind i mine valg, skal det være humlen, der tager til Norge til audition. Stærk, voksevillig, ukuelig. For uden de egenskaber bliver ens karriere kort, hvis man vil være stjerne i en landhave.

Billede5

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

22 kommentarer til “Grøn og sort X-faktor”

  1. Humleblomster är vackert, dock sprider den sig så fasligt så vi var tvungna att ta ner våran annars hade den tagit över vindsutrymmet. Lycka till! mvh Jonbel

    Like

  2. Humöe är en favorit hos mig de fina kottarna kan man amnvända till mycket.
    Ha en fin och bra mitt i veckan och lycka till
    Kram meta

    Like

Der er lukket for kommentarer.