Fra i dag er det forår

Lille hvide Vintergæk
bryder gennem Sneen kæk. 
Ved dit fine Klokkespil
bli’r det første Foraar til.

Billede3

I dag er det officielt blevet forår – uanset hvor meget det stormer og regner, og uanset at de lover nattefrost i løbet af ugen. Det er den første marts. Den første dag i foråret ifølge kalenderen. Tid til at sende – og få – gækkebreve, som det lille gækkevers viser. Tid til at pynte med løgplanter, hornvioler og æg. Tid til at forspire i vindueskarmen. Tid til at vække de sovende påskeliljer og sætte en stopper for ‘åndens vinterblund’.

Billede1

Den store haveoprydning er i gang. Gamle staudetoppe, bunker af blade i kælderhalsens hjørner – væk skal de. Bedene har været dækket af blade hele vinteren, og de blade, regnormene ikke har lavet til jord, skal også væk. Men først efter den 5. Først efter fuldmånen. For ved fuldmåne bliver det som regel koldt og klart. De små spirer under bladene får lov at beholde dynen på nogle dage endnu.

Billede5

Der skal nemlig passes lidt på med bladbunkerne i bedene. De kan være mere end bare bunker. For et par år siden kom jeg uforvarende til at afdække et vintersovende pindsvin i marts. Pindsvinet blev temmelig mopset og hvæsede hidsigt af mig. Jeg undskyldte selvfølgelig og dækkede kræet til igen. Hvem ville ikke blive hidsig, hvis vækkeuret ringede fjorten dage for tidligt?

Giv tid, som den lille fugl synger i Ingemanns ‘I sne står urt og busk i skjul’:

Giv tid! giv tid! – den nynner glad
og ryster de små vinger, –
giv tid! og hver en kvist får blad,
giv tid! – hver blomst udspringer.

Giv tid! og livets træ bli’r grønt,
må frosten det end kue,
giv tid! og hvad du drømte skønt,
du skal i sandhed skue.

Giv tid! og åndens vinterblund
skal fly for herlig sommer,
giv tid, og bi på herrens stund,
– hans skønhedsrige kommer.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

2 kommentarer til “Fra i dag er det forår”

  1. Åh, du har drevet bøgegrene. Hvor dejligt! Det vil jeg også gøre.

    Jeg har lige været ude at gå med hundene, og vist regner og blæser det, men der er altså også en lille mildhed og et lys i luften som ikke er helt uforårsagtigt. Vi nød det i hvert fald! Og nu er der nogen af os der lugter virkelig meget af våd hund 😉

    Like

Der er lukket for kommentarer.